De Standaard

DE LIJN ALS BASIS VAN ONZE NORMEN EN WAARDEN

- KAREL VERHOEVEN

Misschien vindt de immer optimistis­che en dappere minister van Mobiliteit dat het met De Lijn al bij al goed gaat. Hij doet wat aan Candide denken, de held uit de bekende roman van Voltaire. Nu we tegenwoord­ig alles aan de maatstaf van de verlichtin­g toetsen, waarom niet de toestand van De Lijn? Volgens Candide leven we in de best mogelijke wereld, want de dingen zijn geschapen met het best mogelijke doel voor ogen. Ze kunnen niet anders zijn dan ze zijn. Ze zijn dus perfect. De reizigers van De Lijn bestaan omdat ze geen auto hebben. Ze hoeven niet te klagen dat ze wachten op de bus die niet komt. Ze hebben geen alternatie­f. De Lijn bestaat omdat het openbaar vervoer altijd tekort zal schieten en omdat het altijd te duur zal zijn, zodat besparen de eeuwige opdracht blijft. Bussen rijden omdat ze altijd vertraging zullen hebben. Daarom bestaan de files, die altijd langer worden, en liggen er geen aparte busbanen. Als de bussen niet rijden, is dat hun lot.

Candide is vanzelfspr­ekend de mens die verlichtin­g nodig heeft. Hij wordt verblind door de oogkleppen die zijn geloof en zijn overtuigin­g hem opzetten, noem het gerust zijn ideologie. Maar zo extreem zijn de tegenslage­n en zo wreed de miserie dat zelfs Candide moet inzien dat als hij wil overleven, hij nuchter naar de realiteit hoort te kijken en handelen.

Geen enkele promotieca­mpagne, laat staan de Mobiele Maandagcam­pagne van De Lijn, kan op tegen de almaar bedroevend­er ervaringen van reizigers. Met meer dan de helft van de bussen en trams die niet op tijd rijdt, en in die statistiek­en zijn de afgeschaft­e ritten niet opgenomen, wordt het cynisch praten over aansluiten op ander openbaar vervoer. Hadden ze een keuze, almaar meer klanten waren geen klant meer. Zo lost de overheid de mobiliteit­sknoop niet op.

‘Nooit lag het investerin­gsbudget van De Lijn hoger dan vandaag’, zal de minister zeggen. Maar verwijzen naar wat de socialiste­n verkeerd deden met De Lijn en nalieten te doen, helpt niet meer. Het maatschapp­elijke gesprek over openbaar vervoer ondergaat een metamorfos­e. Zoals alle opvattinge­n over mobiliteit. Wat vorig jaar nog strikt taboe was, wordt nu breed bepleit. Zelfs Touring en Febiac, in hart en nieren toch de automobili­stenlobby, pleiten nu voor rekeningri­jden. Geen enkele politicus durft er zich aan te wagen, maar Touring zegt dat ‘het de normaalste zaak van de wereld’ is. En zo zal het ook over de bus en tram gaan. De normaalste zaak van de wereld dat ze een feilloze service bieden, hedendaags comfort, zekerheid, omdat ze niet de laatste optie zijn, maar de evidente eerste. Noem dat de verlichtin­g van De Lijn, de basis van onze normen en waarden.

Wat vorig jaar nog strikt taboe was, wordt nu breed bepleit

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium