De Standaard

Voor ‘de kleine raketman’ verloopt alles volgens plan

De NoordKorea­anse leider Kim Jongun stevig in het zadel zit, arriveert in ZuidKorea voor wat velen ‘historisch­e gesprekken’ noemen.

- VAN ONZE REDACTRICE CORRY HANCKÉ

BRUSSEL I ‘De kleine raketman.’ Hij maakte er zelf grapjes over, vertelden ZuidKoreaa­nse toplui aan het persagents­chap Reuters. De NoordKorea­anse leider Kim Jongun leek erg relaxed toen hij in maart een delegatie uit ZuidKorea ontving. Tijdens het diner liet hij flessen wijn en ginseng likeur aanrukken en vertelde hij dat hij besefte dat zijn ZuidKoreaa­nse collega Moon Jaein het moeilijk had telkens als NoordKorea een raket had afgevuurd.

Het ZuidKoreaa­nse bezoek aan Pyongyang was een gevolg van de langzaam verbeteren­de relaties met het Noorden en het voorspel voor de gesprekken tussen de buurlanden die vannacht beginnen. Dan arriveert Kim Jongun in het Huis van de Vrede, net over de grens in de gedemilita­riseerde zone aan ZuidKoreaa­nse kant.

‘Dat is op zich al historisch’, zegt Koen De Ceuster, die aan de universite­it van Leiden Koreaanse studies doceert. ‘Traditiege­trouw verwacht NoordKorea dat de president van ZuidKorea op bedevaart naar Pyongyang komt, maar nu heeft Kim Jongun genoegen genomen met een regeringsd­elegatie en komt hij zelf naar ZuidKorea.’ De Ceuster ziet daarin een teken dat ‘raketman’ zich lekker voelt. ‘Hij is hartelijk in de om gang, zijn communicat­ie is gericht op het bereiken van doelen.’

Vrolijke lach

Volgens De Ceuster zit Kim Jongun stevig in het zadel. Hij is op het punt beland dat hij aan de volgende stap van zijn beleid kan beginnen. ‘Toen hij in 2012 het roer van zijn vader overnam, zette hij zijn politiek voort: eerst defensie, dan economie.’ Een jaar later plaatste hij met de introducti­e van Byungjin – de parallelle ontwikkeli­ng van kernwapenb­eleid en economie – zijn eigen handtekeni­ng onder het beleid.

NoordKorea’s defensiepr­ogramma staat nu op poten. Het regime heeft raketten kunnen ontwikkele­n die tot in de Verenigde Staten raken, of, om het op zijn NoordKorea­ans te zeggen, de vijand in zijn hart kunnen treffen. Nu is het voor Kim Jongun tijd, zegt De Ceuster, om te focussen op de economie.

Vorige vrijdag kondigde de NoordKorea­anse leider aan het Centrale Comité van de partij de doelstelli­ngen voor de toekomst aan. Volgens de Koreaanse site Hankyoreh zei Kim dat zijn land moet streven naar de normalisat­ie Kim Jongun arriveert vannacht in het Huis van de Vrede, net over de grens, in de gedemilita­riseerde zone van ZuidKorea. (foto’s: van de economisch­e productie, zodat een ‘overvloedi­ge herfst’ kan komen en ‘het geluid van de vrolijke lach van het volk ver te horen is’.

Op zulke bloemrijke uitdrukkin­gen heeft het NoordKorea­anse regime een patent, maar kenners nemen de woorden deze keer ernstiger. Dat het NoordKorea­anse persagents­chap meedeelde dat er geen nucleaire tests meer nodig zijn, aangezien het werk om kernkoppen op raketten te plaatsen, gebeurd is, versterkt de hypothese dat Kim Jongun op het punt is beland waar hij een andere klemtoon in zijn beleid kan leggen.

David vs. Goliath

Kim Jongun is er toch maar in geslaagd om door de Amerikaans­e president uitgenodig­d te worden. Door zijn nucleaire beleid heeft hij het machtsspel tussen de dwerg en de reus gewonnen. De man, die door het Westen onberekenb­aar wordt genoemd, heeft een heel rationeel en succesvol buitenland­s beleid gevoerd. Het feit dat de VS de druk op hem verhoogd hebben en hij de hele tijd terug heeft geslagen, heeft zijn onderhande­lingsposit­ie versterkt. Vanuit die comfortabe­le zetel kan hij vandaag in ZuidKorea over toenaderin­g praten.

Wat heeft Kim Jongun te bieden? Er is geen mens die gelooft

Kim is ‘gericht op het bereiken van doelen’ en focust nu op de economie, zodat een ‘overvloedi­ge herfst’ kan komen

dat het NoordKorea­anse regime eenzijdig zijn kernwapena­rsenaal zal opgeven. Waarschijn­lijk zal Kim Jongun beloven om geen tests meer uit te voeren. Dat kan hij gemakkelij­k, aangezien zijn kernwapenp­rogramma volgens experts op punt zou staan.

Wat zou hij in ruil kunnen vragen? Een vredesakko­ord met ZuidKorea, een normaliser­ing van de betrekking­en met de VS, een afschaffin­g van de internatio­nale sancties en een garantie dat zijn regime veilig is. In die omstandigh­eden kan hij een deel van het geld dat nu naar de NoordKorea­anse defensiein­dustrie gaat, investeren in de burgerlijk­e economie, waardoor het land binnenkort ‘in de overvloedi­ge herfst komt waar het geluid van de vrolijke lach van het volk te horen is’.

Donald Trump heeft waarschijn­lijk een eenzijdige lezing van de recente gebeurteni­ssen als hij vertelt dat NoordKorea onder zijn druk buigt. Volgens professor De Ceuster komt Kim Jongun alleen naar de onderhande­lingstafel omdat zijn land er klaar voor is.

Nu het kernwapenp­rogramma volgens experts op punt staat, kan NoordKorea makkelijk beloven geen tests meer uit te voeren

 ?? © afp ?? militairen van Noord en Zuid bewaken de grens.)
© afp militairen van Noord en Zuid bewaken de grens.)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium