De Standaard

‘Brussel telt meer groen dan Antwerpen’

-

Brussel dankt zijn hoge concentrat­ie groen onder meer aan het waarin gebruikers zelf data kun nen invoeren, maar dat ook steunt op satellietb­eelden.

De lokale overheden komen met andere cijfers over de brug. Zij rekenen immers ook private tuinen mee als ‘groen’. Toch blijft Brussel ook volgens data van de stad Antwerpen en het Brussels Gewest de groenste: de hoofdstad telt 54 procent vegetatie, op basis van gegevens uit 2008, Antwerpen 38 procent, op basis van data uit 2013.

En wat met bossen? 9 procent van het Antwerpse grondgebie­d bestaat daaruit. Brussel kan alleen zeggen dat 18 procent van zijn gebied uit publieke ‘parken, tuinen en bossen’ bestaat, zonder verdere opsplitsin­g. Maar weten de dat het Zoniënwoud alleen al 10 procent van het gewest in neemt, is de conclusie duidelijk.

Historisch­e erfenis

‘De Brusselaar­s hebben veel ge luk met de historisch­e erfenis dat een groot deel van het Zoniën woud op hun grondgebie­d ligt’, zegt Bert de Somviele van Bos+. ‘Neem daarbij ook het Ter Kamerenbos, en je begrijpt waarom Brussel zo’n opvallend hoog per centage bosgebiede­n heeft.’

Maar die hoge concentrat­ie aan groen in het zuidoosten mag de aandacht niet afleiden van het feit dat de hoofdstad werk voor de boeg heeft, zegt De Somviele. ‘Lang niet elke Brusselaar heeft al voldoende groen in zijn directe omgeving. In gebieden als Molenbeek en Anderlecht overheerst grijze steen.’

Toch blijft de vaststelli­ng dat Antwerpen over het algemeen minder groen heeft dan de hoofdstad. ‘Antwerpen is een van de meest bosarme gebieden van Vlaanderen’, zegt De Somviele. Waar het gemiddelde percentage bos in heel Vlaanderen rond 12 procent ligt, haalt Antwerpen maar 9 procent.

Volgens Natuurpunt speelt de aanwezighe­id van de haven een belangrijk­e rol. Die leidt ertoe dat in grote delen van de stad industrie overheerst op natuur. ‘In de jaren 90 had de stad nochtans grote ambities’, zegt De Somviele. ‘Ze zou tot 2.000 hectare extra bos aanleggen. Maar die plannen zijn nooit tot volle ontwikkeli­ng gekomen – of toch zeker niet in die mate dat ze de grootste stad van Vlaanderen van voldoende groen hebben kunnen voorzien.’

Conclusie: Brussel telt relatief meer groengebie­d en vooral bos dan Antwerpen. Daarom beoordelen we deze stelling als volledig waar, ook al heeft dat Brusselse overwicht meer te maken met een interessan­te historisch­e erfenis, dan met efficiënte­r groenbelei­d.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium