De Standaard

Aantal langdurige thuiszitte­rs piekt

Nooit eerder zaten zoveel werknemers uit de privésecto­r thuis wegens ziekte of ongeval. Vooral het aantal mensen dat langer dan een jaar afwezig is, blijft stijgen.

-

ANTWERPEN I Elke dag zitten zeven op de honderd werknemers thuis vanwege ziekte of een ongeval. Het aandeel afwezigen stijgt al zestien jaar op rij, blijkt uit de jaarlijkse studie van hrdienstve­rlener Securex.

Vooral het aantal mensen dat langer dan een jaar thuiszit, blijft toenemen, zegt Heidi Verlinden van Securex. Intussen gaat het al om 3 procent van de werknemers of 85.000 mensen. Voor het eerst draagt ook het ‘middellang­e’ ziekteperc­entage – van een maand tot een jaar – bij tot de stijgende trend.

Tot nu toe gingen ze er bij Securex vanuit dat het probleem minder acuut was bij kleine en middelgrot­e ondernemin­gen, maar ook die blijken niet immuun. ‘In de kleinste bedrijven komen afwezighed­en minder frequent voor’, zegt de onderzoeks­ter. ‘Maar als ze er zijn, duren ze wel langer. Gemiddeld zelfs iets langer dan in bedrijven met meer dan duizend medewerker­s.’

Naar een verklaring is het niet zo ver zoeken. ‘Die werknemers blijven pas thuis als het écht niet anders kan: bij een probleem dat een lange behandelin­g of een lang herstel vraagt. Soms zelfs precies doordat ze te lang zijn blijven werken. Het besef dat hun weinige collega’s voor hun afwezighei­d moeten opdraaien, vormt een rem.’

Daling niet voor morgen

In een reactie laat minister van Werk Kris Peeters (CD&V) weten dat ‘deze regering sinds het begin van de legislatuu­r langdurige afwezighei­d door ziekte als speerpunt binnen het beleid heeft opgenomen’. Peeters wijst op de Wet Werkbaar Wendbaar Werk, de reintegrat­iewetgevin­g die in 2016 op de rails is gezet en het kb van begin dit jaar rond de gedeelteli­jke werkhervat­ting.

Toch ziet Securex het langdurige absenteïsm­e niet snel dalen. ‘De langdurige afwezighei­d van 55plussers zal nog toenemen door de vergrijzin­g en omdat oudere werknemers langer actief blijven. Terwijl dertigers en veertigers door hun drukke leven een verhoogd risico op burnout lopen’, zegt Verlinden. Al is er een lichtpuntj­e: ‘De stijging lijkt minder sterk te worden.’ (krs)

‘In de kleinste bedrijven komen afwezighed­en minder vaak voor. Maar als ze er zijn, duren ze wel langer’

HEIDI VERLINDEN Onderzoeks­ter bij Securex

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium