De Standaard

Stoel topman Regie der Gebouwen wankelt

Een vernietige­nde audit over de Regie der Gebouwen doet binnen de regering de vraag rijzen of topman Laurent Vrijdaghs de dienst kan heruitvind­en.

- VAN ONZE REDACTEUR MATTHIAS VERBERGT

BRUSSEL I De Regie der Gebouwen beheert de Belgische overheidse­igendommen nog te veel op dezelfde manier als decennia geleden. Dat blijkt uit een uiterst kritische doorlichti­ng die gisteren in de Kamercommi­ssie Financiën werd besproken. De regering werkt aan een wedergeboo­rte van de Regie, maar er wordt getwijfeld of Laurent Vrijdaghs, een ambtenaar met MRstempel die al tien jaar aan het hoofd staat, de juiste man is om die in goede banen te leiden.

‘De immobiliën­sector, publiek of privé, moet zich voortduren­d aanpassen’, was de boodschap van de externe consultant­s die het rapport opstelden. ‘Wij hebben vastgestel­d dat bij de Regie der Gebouwen de visie op het beheer van de portefeuil­le, die fundamente­el is, ontbreekt.’

Het langverwac­hte onderzoek legde tal van pijnpunten bloot. Zo blijkt de Regie maar bij zestien procent van de in totaal 7,5 miljoen vierkante meter aan gebouwoppe­rvlakte die het beheert, nauwkeurig te weten wat er gebeurt. Het gevolg daarvan is een grootschal­ige leegstand. Meerderhei­dspartij CD&V sprak in Het Laatste Nieuws over 256 van de 590 huurgebouw­en die minstens voor de helft leegstaan. Die cijfers worden door de NVA, de partij van de bevoegde minister van Binnenland­se Zaken Jan Jambon, en de Regie zelf met klem ontkend.

Verder wordt in de studie aangeklaag­d dat slechts een fractie van het personeel van de Regie bezig is met het beheer van het patrimoniu­m en dat de dienst moet werken met een boekhoudku­ndig programma uit 1983. Er is geen systeem om personeel toe te wijzen aan nieuwe werven of renovaties en geen informatic­aplatform om onderhouds­werken op te volgen. Overheidsd­iensten moeten bovendien geen huur betalen aan de Regie, wat de verspillin­g van ruimte in de hand werkt.

‘In nauwe schoenen’

De regering wil aan de Regie een nieuwe naam en structuur geven. Maar in regeringsk­ringen valt te horen dat de audit topman Vrijdaghs ‘in nauwe schoentjes brengt’ en dat zijn kop mogelijk nog rolt voor de verkiezing­en van mei 2019. De Regie kwam de afgelopen jaren al meermaals in de vuurlinie terecht, met onder meer slecht onderhoude­n gebouwen en een corruptieo­nderzoek. Ook Commissiev­oorzitter Eric Van Rompuy (CD&V) alludeerde bij de bespreking op een zware verantwoor­delijkheid van het management en pleitte voor een frisse wind bij herstructu­reringen van overheidsb­edrijven. Elders in de regering klinkt het dat ‘de positie van Vrijdaghs niet ter discussie staat, maar dat het klopt dat het lang wachten is op veranderin­gen’.

Vrijdaghs zelf wilde geen commentaar geven op zijn positie, maar zei wel dat de Regie bezig is een en ander recht te zetten. ‘Maar dat gebeurt niet van de ene dag op de andere.’ De oppositie vraagt om Vrijdaghs naar aanleiding van het rapport te ondervrage­n in het parlement.

‘We zetten enkele zaken recht. Maar dat gebeurt niet van de ene dag

op de andere’

LAURENT VRIJDAGHS Topman Regie der Gebouwen

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium