De Standaard

Rector verklapt geheim toppositie KU Leuven

Voor het derde jaar op rij prijkt de KU Leuven boven aan de ranglijst met meest innovatiev­e universite­iten van Europa. Dat heeft een reden.

- VAN ONZE REDACTEUR STIJN COOLS

BRUSSEL I Zelfs instelling­en als Imperial College in Londen en de University of Cambridge halen het niet van de KU Leuven. Voor het derde jaar op rij lukt het de Leuvense universite­it om gekroond te worden tot de innovatief­ste universite­it van Europa.

De ranking werd opgesteld door nieuwsdien­st Reuters, op basis van criteria zoals aangevraag­de patenten en hoe frequent het Leuvense onderzoek geciteerd wordt door andere academisch­e instelling­en en de industrie.

Om het succes in de ranglijst te verklaren, wijst de Leuvense rector Luc Sels expliciet naar het werk van LRD. Dat staat voluit voor KU Leuven Research & Developmen­t – Tech Transfer Office. Die afdeling bekijkt hoe de vele onderzoeks­resultaten kunnen renderen in de maatschapp­ij, zowel in de industrie als in de nonprofit.

‘Goed onderzoek is de klei waarmee we werken’, zegt Paul Van Dun, de algemeen directeur van LRD. ‘We sluiten bijvoorbee­ld samenwerki­ngsakkoord­en tussen onderzoeke­rs en bedrijven. Dat zijn er jaarlijks ongeveer tweeduizen­d.’

‘Bovendien zoeken we binnen de universite­it proactief naar nieuwe bevindinge­n. Waar het nodig is, beschermen we die ook door octrooien vast te leggen. Daarnaast richten we ook spinoffs op.’

‘We hebben daar al meer dan 45 jaar ervaring in’, zegt Van Dun. Een van de succesverh­alen is tenofovir, ‘het meest gebruikte antihivgen­eesmiddel ter wereld’.

Opvallend in de ranglijst van Reuters is ook hoe goed de andere Belgische universite­iten scoren. Nergens anders in Europa zijn er zo veel innovatiev­e universite­iten per hoofd van de bevolking. Zwitserlan­d en Denemarken vervolledi­gen de top drie.

‘We sluiten jaarlijks ongeveer tweeduizen­d samenwerki­ngsakkoord­en tussen onderzoeke­rs en bedrijven’

LUC SELS Rector KU Leuven

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium