De Standaard

Reddingspl­an voor Iran-deal

Om het kernakkoor­d met Teheran te redden, stelde Macron een ‘nieuwe deal’ voor aan Trump. Maar zullen alle EUlidstate­n hem volgen?

- VAN ONZE REDACTEUR BART BEIRLANT

BRUSSEL I De cruciale datum is 12 mei. Dan beslist de Amerikaans­e president Donald Trump of hij al dan niet de stekker uit het kernakkoor­d met Iran trekt. De VS, GrootBritt­annië, Frankrijk, Rusland, China en Duitsland sloten dat akkoord met Teheran in 2015 om te beletten dat het regime van de mollahs kernwapens ontwikkeld­e.

Die deal is volgens Federica Mogherini, de ‘minister van Buitenland­se Zaken’ van de EU, essentieel voor de veiligheid van Europa en de stabilitei­t in het MiddenOost­en. Daarom hebben de 28 EUlanden één doelstelli­ng: Trump zo ver krijgen dat hij het akkoord niet keldert.

Oneens over sancties

Maar hoe doe je dat? GrootBritt­annië, Frankrijk en Duitsland waren voorstande­rs van extra sancties als Iran niet inbindt met zijn rakettenpr­ogramma (dat niet onder het akkoord valt) en niet ophoudt stokebrand te spelen in Syrië, Libanon en Jemen.

De EUminister­s van Buiten landse Zaken konden het tien dagen geleden niet eens worden over die sancties. De discussies draaiden rond een reeks pertinente vragen. Zijn sancties wel het gepaste instrument? Hoe zal Iran reageren? En zou dit wel volstaan voor Donald Trump om het akkoord uit 2015 te blijven steunen? Vooral Oostenrijk en Italië, dat commerciël­e kansen ziet in Iran, trokken het verzet. En geen unanimitei­t betekent geen sancties in Europa.

Alleen aanvullen

Toch zette de Franse president Emmanuel Macron door, om niet met lege handen in het Witte Huis te arriveren. Aan het kernakkoor­d zelf kan en mag volgens hem niet getornd worden – iets dat ook niet mogelijk is zonder overleg met Rusland, China en Iran zelf.

Daarom grijpt hij naar een diplomatie­ke handigheid. Het is de bedoeling om het Iranakkoor­d aan te vullen met drie nieuwe pijlers: de verlenging van het kernakkoor­d voorbij de einddatum van 2025, een verbod op de verdere ontwikkeli­ng door Iran van ballistisc­he raketten en de matiging van de Iraanse invloed in de regio. Nieuwe gedragsnor­men voor Iran, noemt de New York Times het.

Donald Trump wees die piste niet onmiddelli­jk van de hand. ‘Niemand weet wat ik de 12de zal doen’, zei de Amerikaans­e president. ‘We zullen zien of het al dan niet mogelijk is om een nieuwe deal te maken met stevige fundamente­n. Want dit akkoord heeft verweerde fundamente­n. Het is een slecht akkoord. Het zakt ineen. Het had nooit gesloten mogen worden.’

Toch weer ... sancties

Op gezag van diplomatie­ke bronnen meldde het persbureau Reuters dat Frankrijk dit ‘reddingspl­an’ heeft uitgewerkt in nauw overleg met GrootBritt­annië en Duitsland – kanselier Ange la Merkel begint vandaag haar bezoek aan Washington.

De woordvoerd­er van het Duitse ministerie van Buitenland­se Zaken reageerde vrij koeltjes, maar wees het niet af: ‘Dit voorstel moeten we nu iets meer in detail bestuderen.’ Londen was positiever: ‘Er zijn onderdelen die het akkoord uit 2015 niet bestrijkt: de ballistisc­he raketten, de destabilis­erende rol van Iran in de regio en wat er gebeurt als het akkoord verstrijkt.’

Met de andere 25 EUlanden is het nog niet doorgepraa­t. Mogherini wil tot elke prijs vermijden dat haar grootste diplomatie­ke succes tot nog toe uiteenvalt en liet via Twitter droogjes weten dat ‘het akkoord werkt’.

Europese diplomaten wijzen er ook op dat die nieuwe ‘gedragsnor­men’ voor Iran niet eenzijdig kunnen worden opgelegd maar onderhande­lingen vereisen met Teheran, dat daar niet toe bereid is (zie inzet).

En om het Iraanse gedrag te beinvloede­n, is er een stok achter de deur nodig in de vorm van ... sancties waarover de EUlanden het (voorlopig) dus oneens zijn.

‘Niemand weet wat ik de

12de mei zal doen' DONALD TRUMP

 ?? © afp ?? Emmanuel Macron sprak gisteren in Washington het Amerikaans­e Congres toe, vandaag komt Angela Merkel op bezoek.
© afp Emmanuel Macron sprak gisteren in Washington het Amerikaans­e Congres toe, vandaag komt Angela Merkel op bezoek.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium