De Standaard

Deense uitvinder schuldig aan duikbootmo­ord

‘Dit is een duidelijke getuigenis van onze Beierse identiteit en christelij­ke waarden’

-

De ministerpr­esident van Beieren, MARKUS SÖDER , maakte bekend dat vanaf 1 juni in alle overheidsg­ebouwen van de Duitse deelstaat een kruis zal hangen (via Twitter).

BRUSSEL (BELGA) I De rechtbank in Kopenhagen volgde de eis van het Deense openbaar ministerie, dat de 46jarige Madsen beschuldig­de van moord, seksueel misbruik en lijkschenn­is. Hij kreeg levenslang. Zijn advocate kondigde meteen na de uitspraak aan in beroep te zullen gaan.

Madsen zou de 30jarige Zweedse journalist­e Kim Wall aan boord van zijn zelfgebouw­de duikboot hebben gefolterd en vermoord. Forensisch­e artsen zijn er tot dusver niet in geslaagd een sluitende doodsoorza­ak te bepalen, omdat Madsen het lijk in stukken had gezaagd en ook het hoofd van de romp had gescheiden.

‘Ik ben op avontuur’

Wall werd de laatste keer gezien op 10 augustus 2017 toen de duikboot de haven van Kopenhagen verliet. De journalist­e had die dag afgesproke­n met de excentriek­e Deense uitvinder om een eerste tocht te maken met zijn zelfgemaak­te duikboot, de UC3 Nautillus. Om 19 uur poseerden Wall en Madsen nog samen in de toren van de duikboot, om daarna weg te varen. Wall stuurde daarop nog een sms’je naar haar vriend. ‘Ik ben op avontuur met de Nautillus, alles is goed. Varend in kalm water en maanlicht. Kusjes en knuffels aan de katten.’

Om halfdrie ’s nachts sloeg haar vriend alarm, omdat ze nog altijd niet naar huis was gekomen.

Het lichaam van Kim Wall werd later in verscheide­ne stukken, die zwaarder werden gemaakt door stalen pijpen, teruggevon­den in de baai van Koge, in de buurt van Kopenhagen.

Ongeval

Peter Madsen heeft toegegeven dat hij Walls lichaam in stukken heeft gesneden, maar hij ontkent dat hij haar seksueel misbruikt of gedood heeft.

Hij stelde dat de vrouw in stukken snijden de enige manier was om haar uit de duikboot te krijgen. Waarom hij ook haar hoofd afhakte, kon Madsen niet verklaren. Hij zei dat de journalist­e aan boord van de duikboot gestikt was, maar dat haar overlijden een ongeval was. De Tsjetsjeen­se president Kadirov noemt mensenrech­tenactivis­ten als ‘vijanden van het volk‘.

Er is nog geen sluitende doodsoorza­ak omdat Madsen het lijk in stukken had gezaagd en het hoofd van de

romp had gescheiden

 ?? © belga ?? Ojoeb Titijev
© belga Ojoeb Titijev
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium