De Standaard

‘Zonneklaar dat deze zaak vervalst is’

Het hoofd van de Tsjetsjeen­se afdeling van de mensenrech­tenorganis­atie Memorial moet langer in de cel blijven. Hij werd ‘betrapt’ met een pakketje marihuana in zijn auto.

- VAN ONZE CORRESPOND­ENT IN RUSLAND GEERT GROOT KOERKAMP

MOSKOU I ’Hé, wat hebben we hier?’ Triomfante­lijk hield de Tsjetsjeen­se politieman een met plastic omwikkeld pakketje in zijn handen. Hij had het zojuist opgediept vanonder de autostoel, zei hij. De bestuurder, Ojoeb Titijev, was net uitgestapt om de kofferbak te openen nadat hij aan de rand van zijn dorp Koertsjalo­j door de politie was tegengehou­den. Titijev zei niets te weten van het pakketje, dat marihuana bleek te bevatten. Toch moest hij mee.

De arrestatie vond plaats op 9 januari. Sindsdien zit de 60jarige Titijev vast in een Tsjetsjeen­se politiecel. Een rechter verlengde gisteren zijn voorarrest met een maand. Titijev wordt beschuldig­d van drugsbezit en kan daarvoor acht jaar gevangenis­straf krijgen.

Hij is geen toevallige arrestant. Titijev is het hoofd van de Tsjetsjeen­se afdeling van Memorial, de enige Russische mensenrech­tengroeper­ing die nog een eigen vertegenwo­ordiging heeft in deze deelrepubl­iek in de Russische noordelijk­e Kaukasus.

Dat wekt geen verbazing, want wie zich openlijk inzet voor de mensenrech­ten in Tsjetsjeni­ë neemt een groot risico. Titijev weet dat als geen ander: hij is de opvolger van Natalja Estemirova, die in 2009 in de hoofdstad Grozny werd ontvoerd en dezelfde dag nog doodgescho­ten.

De Tsjetsjeen­se leider Ramzan Kadirov heeft herhaaldel­ijk laten blijken dat hij niets moet hebben van Memorial en aanverwant­e groepen. Kort na Titijevs arrestatie in januari noemde hij mensenrech­tenactivis­ten ‘vijanden van het volk‘ voor wie er ‘geen plaats is in Tsjetsjeni­ë’. Hij beloofde hen ‘de ruggengraa­t te breken’.

PJOTR ZAIKIN Advocaat in Tsjetsjeni­ë

Reeks provocatie­s

‘Voor de vrienden en collega’s van Ojoeb is het zonneklaar dat deze zaak vervalst is’, verklaarde landelijk Memorialvo­orzitter Oleg Orlov op een persconfer­entie in Moskou. ‘En niet alleen voor

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium