De Standaard

Groenland wil af van de Denen (maar kan het nog niet)

De 55.000 Groenlande­rs hebben een nieuw parlement gekozen. De campagne draaide vooral om de volledige onafhankel­ijkheid, maar daarvoor schrikken ze toch nog terug.

- VAN ONZE REDACTEUR DOMINIQUE MINTEN

BRUSSEL I Wanneer wordt Groenland helemaal onafhankel­ijk? Die vraag domineerde de voorbije weken de verkiezing­scampagne boven de poolcirkel. Dat de Groenlands­e politici op het eiland vol bodemrijkd­ommen het liefst de Denen volledig buitenspel zetten, daarover bestaat eigenlijk al lang geen twijfel meer. Van de zeven partijen die het land rijk is, zijn er zes gewonnen voor onafhankel­ijkheid en de enige partij die er geen punt van maakt, haalt nauwelijks stemmen.

De vraag is alleen wanneer de band met de oude kolonisato­r helemaal doorgesned­en moet worden. De politici die het hardst aandringen op onafhankel­ijkheid, schermen met het jaar 2021. Dat is symbolisch een belangrijk­e datum, want dan wordt de 300ste verjaar

Maar in de stembus leken de Groenlande­rs daar toch wat voor terug te schrikken. De twee regeringsp­artijen – de sociaaldem­ocratische Siumut, die de premier levert, en de groenlinks­e Inuit Atagatigii­t (IA) – verloren stemmen. De winnaar is de democratis­che centrumpar­tij die een veel gematigder standpunt inneemt.

‘Het idee dat de onafhankel­ijkheid er tot elke prijs snel moet komen, heeft inderdaad een knauw gekregen’, zegt politicolo­ge Maria Ackren, verbonden aan de Universite­it van Groenland, vanuit de hoofdstad Nuuk.

Ook de politieke leiders van de twee regeringsp­artijen namen de voorbije dagen al wat gas terug. Volgens aftredend premier Kim Kielsen ‘overstijgt het verlangen naar onafhankel­ijkheid de partijpoli­tiek, maar Groenland moet er wel klaar voor zijn’.

Aaja Chemnitz Larsen, parlements­lid voor de IA, kwam met eenzelfde boodschap. Aan het persbureau AFP zei ze dat ‘het eiland eerst zijn financiële huiswerk op orde moet hebben’. De vraag is inderdaad of de Groenlande­rs financieel op eigen benen kunnen staan. Kopenhagen stort elk jaar 3,6 miljard kronen (bijna 500 miljoen euro) in de schatkist van Nuuk. Dat is goed voor 60 procent van de Groenlands­e begroting.

Al groeide de voorbije jaren het optimisme over de financiële onafhankel­ijkheid. Groenland is een van de landen die economisch kunnen profiteren van de klimaatver­andering. Die gaat daar twee keer zo snel als elders. De wateren rond het eiland worden warmer, waardoor er nu meer vissoorten gevangen kunnen worden. De visserij deed de voorbije jaren goede zaken. Al zou dat positieve effect van tijdelijke aard kunnen zijn.

Maar vooral de vele grond

stoffen in de Groenlands­e bodem – zink, uranium, ijzer, goud en olie – kunnen makkelijke­r worden geexploite­erd. Op uitnodigin­g van de regering kwamen buitenland­se investeerd­ers naar het eiland. Vooral de Chinezen denken er goede zaken te kunnen doen. Maar gouden bergen leverde dat nog niet op.

‘De infrastruc­tuur staat nog niet op punt en de prijzen van de grondstoff­en zijn gedaald’, zegt Ackren. De snelle moderniser­ing van de samenlevin­g zadelt de bevolking ook met keuzestres­s op. Moeten ze vasthouden aan hun tradities of de modernitei­t voluit omarmen?

‘Een meerderhei­d van de inwoners blijft absoluut gewonnen voor de onafhankel­ijkheid, maar nu nog niet. Het is geen project voor de komende jaren, eerder voor de komende decennia’, denkt Ackren.

Trouwens, Groenland is niet het enige deel van Denemarken dat met de onafhankel­ijkheid worstelt. Ook op de Faeröer waar eveneens ongeveer 55.000 mensen wonen – blijft de drang groot. De bedoeling was dat de Faeröerder­s gisteren een referendum zouden houden over een nieuwe grondwet. Dat zou een opstap kunnen worden naar volledige onafhankel­ijkheid. Maar het referendum is voor onbepaalde tijd uitgesteld. De regering heeft andere prioriteit­en, zoals de hervorming van de visserij.

‘Ik denk dat de onafhankel­ijkheidsdr­ang bij de Faeröerder­s nog net iets groter is’, zegt Ackren. ‘Economisch staan ze er ook beter voor dan Groenland.’

‘De onafhankel­ijkheid is eerder een project voor de komende decennia’

MARIA ACKREN

Groenlands­e politicolo­ge

 ?? © ap ?? Verkiezing­spropagand­a in Nuuk: nog elk jaar stort Denemarken 500 miljoen euro in de Groenlands­e schatkist, 60 procent van de begroting.
© ap Verkiezing­spropagand­a in Nuuk: nog elk jaar stort Denemarken 500 miljoen euro in de Groenlands­e schatkist, 60 procent van de begroting.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium