De Standaard

Anti-verouderin­gscrème doet toppolitic­a de das om

Cristina Cifuentes neemt ontslag nadat een video van een bewakingsc­amera is verspreid, waarop te zien is hoe ze een potje crème heeft gestolen. Cifuentes werd nochtans genoemd als opvolger van Rajoy.

- Cristina Cifuentes.

BRUSSEL I Cristina Cifuentes (53), de premier van de regio Madrid, stapt nu toch op. Voor alle duidelijkh­eid: de topvrouw van de Partido Popular (PP) vertrekt niet omdat ze enkele re sultaten van haar masterdipl­oma had laten vervalsen en dus een diploma bezat waar ze geen recht op had. Daarom eiste de oppositie al wekenlang haar ontslag. Maar zolang ze de steun van premier Rajoy genoot, zag ze geen reden om op te stappen.

Het is een potje antiveroud­erings crème die haar de das heeft omgedaan. Dat was ze in 2011 vergeten te betalen toen ze aan de kassa in een supermarkt stond. Gisteren verspreid de site OK Diario de oude videobeeld­en van de bewakingsc­amera, waarop te zien is hoe ze via een achteruitg­ang mag vertrekken, nadat ze 40 euro heeft betaald. Cifuentes vindt dat ze het slachtoffe­r is geworden van een persoonlij­ke lynchparti­j. Twee jaar geleden was ze al eens gechanteer­d met die beelden.

Volgens Spaanse media heeft premier Rajoy haar uiteindeli­jk gedwongen om ontslag te nemen. Op een persconfer­entie zei ze gisteren dat ze enkele dagen geleden had beslist om op te stappen en dat ze haar besluit begin mei zou meedelen.

Cifuentes is niet de eerste de beste, ze werd genoemd als de gedoodverf­de opvolgster van premier Mariano Rajoy. De commotie rond de conservati­eve politica is een slechte zaak voor de PP. Haar vertrek werd al weken geëist door de centrumrec­htse partij Ciudadanos, die in de peilingen de PP heeft voorbijges­token.

De affaire is een streep door de rekening van Rajoy. Hij wilde bij de komende verkiezing­en de stad Madrid, die nu bestuurd wordt door de linkse Manuela Carmena, weer in handen van zijn partij brengen. De schade die Cifuentes aan het imago van de Partido Popular heeft aangebrach­t, zal mogelijk nog te voelen zijn bij de gemeentera­adsverkiez­ingen in mei 2019. (hco)

Zolang Cifuentes de steun van premier Rajoy genoot, zag ze geen reden om op te stappen

 ?? © epaefe ??
© epaefe

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium