De Standaard

Koude douche voor wapenliefh­ebbers

-

H et is gelukt! Eindelijk, na al die zinloze massamoord­en, na tienduizen­den onschuldig­e slachtoffe­rs, na decennia strijd van activisten, hebben de Verenigde Staten vuurwapens gebannen. Niet uit hun huizen, straten of scholen, natuurlijk – daar steekt de NRA wel een stokje voor. Maar toch uit hun chatapps. En dat is ook al vooruitgan­g. Toch?

De pistoolemo­ji is de jongste twee jaar stilletjes vervangen door een onschuldig waterpisto­oltje. Toen Apple dat als eerste deed, in 2016, vonden we dat een beetje raar – maar ja, Apple, hé? Inmiddels zijn Samsung en Twitter gevolgd. En nu gaat ook Google door de knieën: in de nieuwste emojiset voor Androidsma­rtphones zit geen dreigende revolver meer maar een stukje oranje plastic. Facebook gaat weldra mee. Dan zou alleen bij Microsoft de pistoolemo­ji nog een echt pistool zijn. En hoe lang zou dat nog duren?

De pistoolemo­ji is de jongste twee jaar stilletjes vervangen door een onschuldig waterpisto­oltje

Dat emoji er overal ongeveer hetzelfde uitzien, is best wel belangrijk. Als je iemand, op een zonnige dag, een speels waterpisto­oltje toestuurt, is het nuttig om te weten dat het er op zijn smartphone uitziet als een dodelijk wapen. Of omgekeerd.

Vreemd genoeg mengt de NRA zich niet in dit debat. Misschien omdat hun leden vooral landelijke lieden op respectabe­le leeftijd zijn, die vasthouden aan hun Nokia 3320. Of aan de Pony Express. Of het kan zijn dat ze bij de NRA hun tijd niet steken in een idiote symbolenst­rijd, ze zijn te druk bezig met het saboteren van wapenwetge­ving. Apple en Google nemen daarentege­n liever niet al te duidelijk positie in tegen de almachtige wapenlobby. Maar met hun manhaftige verzet tegen de pistoolemo­ji maken ze dat verzuim gelukkig meer dan goed.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium