De Standaard

Een toekomst zonder batterijen

Lichtschak­elaars, gpszenders en smartwatch­es kunnen hun stroom al uit de omgeving halen. De verwachtin­gen zijn hooggespan­nen, maar telefoons zonder batterij zijn nog ver weg.

- AMANDA VERDONK

Aan of uit. Veel meer informatie hoeft een simpele wandschake­laar niet door te geven aan de lamp een stukje verderop. Toch moeten daarvoor sleuven in de muren worden gefreesd en zijn meterslang­e stroomdrad­en en duur koper nodig. Er bestaan draadloze varianten met een knoopcelba­tterij, maar die raken een keer leeg. Zeker in een groot kantoorgeb­ouw met duizenden schakelaar­s is dat een immense vervanging­soperatie.

Toch is de energie van een duwtje met de vinger al genoeg om een lamp op afstand te bedienen. Het Duitse bedrijf EnOcean ontwikkeld­e een ‘kinetische’ schakelaar met een klein dynamootje, genoeg om een signaaltje door te geven aan een (bedraad) basisstati­on, dat vervolgens de verlichtin­g aan of uit doet. Een instant succes: alleen al in The Squaire, een ‘liggende wolkenkrab­ber’ in Frankfurt, zitten er 20.000. Het nieuwe stadskanto­or van Utrecht heeft er 1.700. Ze besparen niet alleen op batterijen en onderhoud, maar ook op de energierek­ening.

Slimme gebouwen

Zo’n drukschake­laar is een van de simpelste vormen van energy harves

ting, het oogsten van stroom uit de omgeving. Doordat chips steeds zuiniger worden, komen nu ook meer geavanceer­de draad en batterijlo­ze apparaatje­s binnen bereik. Zo kunnen de wandschake­laars van EnOcean ook rolluiken bedienen. En er zijn bewegingsm­elders met een zonnepanee­ltje die detecteren dat iemand de kamer betreedt, of dat er een raam of deur open of dicht gaat. EnOcean verkoopt ook radiatoren met een op afstand bedienbare thermostaa­tknop. Die kan een elektrisch­e spanning opwekken uit het kleine temperatuu­rverschil tussen de radiator en de omgeving.

Energie oogsten lijkt nu nog een curiositei­t, maar de verwachtin­gen zijn hooggespan­nen. Het Amerikaans­e onderzoeks­bureau P&S Market Research voorspelde onlangs een wereldmark­t van 660 miljard dollar tegen binnen vijf jaar – bijna het dubbele van vandaag. Vooral slimme gebouwen doen het goed: vorig jaar groeide die markt met 35 procent.

En de rek lijkt er nog lang niet uit: het aantal met internet verbonden ‘dingen’ stijgt de komende tien jaar tot 20 à 50 miljard. Een schatting met nogal wat speling, maar in elk geval kunnen al die miljarden dingen niet allemaal op het stroomnet worden aangeslote­n. Energie oogsten dus maar.

Dat gaat steeds beter. Aan de Universite­it van Washington konden ze afgelopen zomer met radiogolve­n en licht uit de omgeving een telefoontj­e plegen. Daarvoor ontwikkeld­en ze een chip met druktoetse­n die kon bellen naar een basisstati­on even verderop.

Neushoorns volgen

De Delftse startup Nowi ontwikkelt sensoren die energie aftappen van wifien gsmsignale­n uit de omgeving. Je vindt ze al in (experiment­ele) perrontege­ls en asfalt, waar ze de temperatuu­r meten en waarschuwe­n voor gladheid. Het Rotterdams­e bedrijf TWTG probeert voor ‘een groot postbedrij­f ’ om rolcontain­ers te volgen met bluetoothz­enders met zonnepanee­l.

Temperatuu­rmeters en volgzender­s zijn al een stuk ingewikkel­der om volledig op omgevingse­nergie te laten draaien dan een simpele drukschake­laar. Het komt dan neer op slim energiebeh­eer, bijvoorbee­ld door de sensor alleen te laten werken als het nodig is, en zo kort mogelijk te laten communicer­en. Zo ontwikkelt Sodaq uit Hilversum voor koeien en neushoorns oormerken en halsbanden met een gpszender op zonneenerg­ie. Die wordt opgeslagen in een condensato­r, voor ’s nachts. Ze melden zich om de vijf minuten.

Maar ze kosten twee à drie euro per stuk, terwijl een knoopcelba­tterijtje maar een euro kost. Sodaq kan de duurzame dierenzend­ers voorlopig dan ook alleen kwijt aan goededoele­norganisat­ies. Maar naarmate de technieken verbeteren, zullen de prijzen dalen. Op dit moment mag je verbruik niet boven honderd milliwatt gaan om betaalbaar zonder batterij te kunnen. Een smartphone verbruikt tien keer meer. Maar voor een smartphone die u nooit meer hoeft op te laden wil u vast wel wat meer betalen.

Een Amerikaans­e onderzoeks­bureau voorspelde onlangs een wereldmark­t van 660 miljard dollar tegen binnen vijf jaar – bijna het dubbele van vandaag

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium