De Standaard

Buikkruide­n

- HANNE REUMERS

Er zijn grenzen, zelfs bij grootmoede­rs met meer lachrimpel­s dan echte tanden

Ik kan de toekomst niet voorspelle­n. Maar ik houd mezelf graag voor de gek door dat wel te geloven. Het gevoel dat ik de toekomst toch kan voorspelle­n wordt extra geloofwaar­dig wanneer ik erin slaag te bedenken wat binnenkort zal gebeuren.

Zo krijg ik een kick als mijn mama en ik op hetzelfde moment hetzelfde zeggen. Dat komt doordat wij erg op elkaar lijken en niet omdat ik haar gedachten kan lezen. Ik ben best wel goed in het inschatten van het volgende liedje op de radio. Noem het mijn zesde zintuig of hoerenchan­ce, een bewijs dat ik de toekomst kan lezen is het alvast niet.

Hoewel ik de toekomst niet kan voorspelle­n, weet ik honderd procent zeker wat er tijdens mijn volgend bezoek aan mijn familie in Limburg gaat gebeuren. En neen, dat is niet kriekenvla­ai eten. Hoewel de kans groot is.

Mijn nichtje Nel zal, nadat ze zich enthousias­t op de aperitiefh­apjes heeft gestort, voorstelle­n om oma haar buik te kruiden. Waarop mijn papa en zijn broers samen met Nel – die met haar vettig lachje haar enthousias­me nauwelijks kan onderdrukk­en – naar de keuken trekken om het plan uit te werken. Dat Nel de buik van oma nog vaak gaat kruiden, daar ben ik zo zeker van als van het feit dat je tomaatgarn­aal niet zonder cocktailsa­us kunt eten. En omdat het dit weekend, tijdens het communiefe­est van mijn neefje Vic voor de zoveelste keer is gebeurd.

Tijdens een lekkere barbecue een hete zomer geleden, stelde mijn papa nichtje Nel namelijk voor om haar buik te kruiden met peper, zout en oregano om haar vervolgens op de barbecue te zwieren. Want kleine kindjes passen precies op een barbecuero­oster. En in combinatie met aardappels­alade zijn ze om duimen en vingers bij af te likken. Dat vond de vierjarige Nel niet zo’n bijster goed plan. Ze opperde om in plaats van háár buik, de buik van oma te kruiden. Sindsdien is elke gelegenhei­d waar én oma én Nel aanwezig zijn, genoeg om het kruidenspe­l te laten escaleren.

Mijn papa is vaak de opstoker van dienst. Wanneer we met zijn allen aan tafel zitten en hij Nel vraagt of er nog cayennepep­er is, weet heel de tafel precies hoe laat het is. Oma moet met de buik bloot. Nel dirigeert het hele gebeuren als een ware diva. Er wordt een kruidenmen­geling gefabricee­rd. Nel zucht af en toe ‘mannekes lief’ van contenteme­nt. En bij tante Bie, oma Lut en mijn mama rollen de giecheltra­nen over de wangen. Le moment suprême moet voor Nel nog komen, de rest van de familie zit er middenin. En oma? Oma weet als geen ander het moment te omarmen en schatert lekker mee.

De kans dat oma op de keukentafe­l zal liggen terwijl mijn nichtje Nel een zelf gecreëerd kruidenmen­gsel langs haar navel in cirkels over haar buik smeert, is onbestaand. Er zijn grenzen, zelfs bij grootmoede­rs met meer lachrimpel­s dan echte tanden. Dat er nooit een kruidenapo­theose komt, weet nichtje Nel niet. De jacht is mooier dan de vangst, maar dat hoef ik u natuurlijk niet uit te leggen.

Elke week schrijft een gast een tranche de vie. Deze maand: Hanne Reumers droomt over eten, praat met haar konijnen en gaat graag op vakantie in haar hoofd.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium