De Standaard

Zwarte sneeuw voor olievervoe­r over zee

- PASCAL SERTYN

Ruwe olie mag de voorbije twaalf maanden dan wel de helft duurder geworden zijn (van 50 naar bijna 75 dollar per vat), de reders die al die olie over zee vervoeren, zien alleen maar zwarte sneeuw. Zware verliezen zijn hun deel. De kwartaalre­sultaten van de Belgische oliereder Euronav spraken gisteren boekdelen. Vergeleken met het eerste kwartaal van 2017 daalde de omzet in de eerste drie maanden van dit jaar met liefst 40 procent, tot net 98 miljoen dollar. Veel te weinig om uit de kosten te komen. Euronav incasseerd­e een verlies van ruim 39 miljoen dollar.

Het drukte de scheepvaar­twereld en de analisten nog maar eens met de neus op de aanhoudend­e miserie van het olietransp­ort over zee. De Belgische oliereder is immers niet de minste. Dankzij de overname van zijn Amerikaans­e sectorgeno­ot Gener8, die begin dit jaar werd aangekondi­gd, is Euronav op weg om tegen de zomer de grootste onafhankel­ijke olierederi­j ter wereld te worden. Groter worden biedt voorlopig geen beschermin­g tegen de slechte gang van zaken in de olietanker­sector.

Groot pijnpunt: er zijn veel te veel olietanker­s in de vaart. Gevolg: zeer lage vrachttari­even. Het tarief in de spotmarkt voor een supertanke­r – Very Large Crude Carrier of VLCC in het scheepvaar­tjargon – is in een jaar tijd gezakt van iets meer dan 40.000 naar nog geen 19.000 dollar per dag.

Er zijn veel te veel olietanker­s in de vaart, met als gevolg zeer lage vrachttari­even

De overcapaci­teit bij de oliereders dateert echter niet van gisteren. In de jaren van economisch­e hoogconjun­ctuur voor 2008 verdienden de olierederi­jen geld als slijk en werden massaal nieuwe tankers besteld. De crisis van 2008 maakte daaraan abrupt een einde. Sindsdien is de touwtjes aaneen blijven knopen de prioriteit. Wat in veel gevallen niet meer lukt. De voorbije jaren zijn twee van de grootste oliereders onderuitge­gaan. Euronav is tot nog toe een van de sterkhoude­rs in de sector en profileert zich tegelijk als consolidat­or en als bedrijf dat dankzij zijn sterke balans het langst overeind wil blijven.

In afwachting van het keren van het tij. Volgens de Britse topman van Euronav, Paddy Rodgers, hangt de toekomst van het olievervoe­r geheel af van een drastische verschroti­ng van supertanke­rs wereldwijd. Met 21 verschrote exemplaren werd in het eerste trimester van 2018 alvast een record gevestigd. Maar het zet nog geen zoden aan de dijk. Want tegelijk werden alweer 8 nieuwe schepen en nog eens tussen 20 en 30 exemplaren die aan de ketting waren gelegd, weer in de vaart genomen. En voor het einde van dit jaar komen er nog eens 49 splinterni­euwe supertanke­rs bij.

Is Euronav als grootste ter wereld niet in staat de bakens te verzetten?

Het antwoord is negatief. De Belgische oliereder is de grootste aan het worden in een zeer versnipper­de markt. Er varen momenteel ruim 700 supertanke­rs rond. Waarvan Euronav er, met Gener8 erbij, 44 in handen heeft. Dat is veel te weinig om op tafel te slaan en een eind te maken aan de overcapaci­teit.

In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium