De Standaard

Banken willen personeel naar zorgsector leiden

De bankenfede­ratie Febelfin wil een deel van het overbodig personeel in de banksector in de zorg laten werken. Bedoeling is om te starten met een proefproje­ct.

- VAN ONZE REDACTEUR PASCAL DENDOOVEN

BRUSSEL I ‘We zijn hierover in onderhande­ling met partijen uit de HRwereld, de VDAB, Forem en de zorgsector’, zegt Karel Van Eetvelt, ceo van de bankenfede­ratie Febelfin. De bedoeling is om tegen eind dit jaar een akkoord te hebben. Een aantal voor banken overtollig­e werknemers zou op die manier elders aan de slag kunnen. De banken zouden een deel van het loon blijven betalen.

De aanpak is een alternatie­f voor de manier waarop ING Bank herstructu­reert, waarbij mensen worden betaald om thuis te zitten. Febelfin wil starten met een proefproje­ct, om het later uit te breiden. Het concept lijkt sterk op het project Minerva van KBC, waarvan Febelfinvo­orziter Johan Thijs de ceo is. Ook experience@work (Proximus, KBC, Axa...), ondersteun­d door SD Worx, is een gelijkaard­ig initiatief.

Het is niet de bedoeling dat kantoor en administra­tief personeel van banken ingezet zal worden als verpleger of verpleegst­er, gaf Van Eetvelt gisteren aan. ‘De zorgsector heeft ook behoefte aan mensen met financiële kennis.’ De banken zien het als een oplossing voor ouder personeel waarvan de ervaring elders nog bruikbaar is. ‘Nergens werken zoveel 50plussers als in de financiële sector.’ 36,2 procent van het personeel is ouder dan 50 jaar.

Banken nemen afscheid van ouder, vooral administra­tief personeel en werven technologi­sche profielen aan. In 2016 bijvoorbee­ld kromp de werkgelege­nheid in de sector met 830 eenheden ondanks de aanwerving van 2.780 personen. Afgelopen jaar was er een daling van het aantal medewerker­s met 2,49 procent tot 50.307.

Een andere uitdaging voor de banken is de toekomst van het kantorenne­t in een digitalise­rende sector. Een uitgebreid kantorenne­t aanhouden én parallel fors investeren in digitalise­ring, kan alleen als je bankieren duurder maakt, zegt Van Eetvelt. ‘Maar de consument wil niet meer betalen voor zijn bankdienst­en.’

Volgens Febelfin zijn er in België 603 kantoren per miljoen inwoners. In Europa gaan alleen Cyprus en Spanje ons voor. Nederland is hekkenslui­ter met 102 kantoren per miljoen inwoners. Het is niet de bedoeling dat kantooren administra­tief personeel van banken ingezet wordt in de verpleging

 ?? © Patrick Hattori ?? Karel Van Eetvelt.
© Patrick Hattori Karel Van Eetvelt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium