De Standaard

Hoeveel verdient de vruchtgebr­uiker bij woningverk­oop?

-

verschuldi­gde belasting, en dus ook de mogelijke belastingv­erminderin­g, geleidelij­k van 0 tot 282 euro. Nog bijkomend verminderi­ng genieten voor een premie levensverz­ekering zal in haar situatie normaal gezien uitgeslote­n zijn.’

Als ze naast haar vervanging­sinkomsten ook nog andere (beroeps)inkomsten heeft, liggen de kaarten anders. Voor meer duidelijkh­eid kan ze best een gepersonal­iseerde simulatie laten maken door de bank of verzekeraa­r waar ze aan pensioensp­aren doet.

(fdc) Ik bezit het vruchtgebr­uik van een woning. Op welk deel van de verkoopopb­rengst heb ik als 77jarige man recht? H .T.

‘Als leidraad bij de opsplitsin­g kunnen er wettelijke omzettings­tabellen gebruikt worden’, legt notaris Erik Van Tricht uit. ‘Op basis daarvan is het vruchtgebr­uik voor een 77jarige man gelijk aan 9,58 procent van de verkooppri­js. De waarde van de blote eigendom is dan 90,42 procent waard.’

De wettelijke omzettings­tabellen – die jaarlijks geactualis­eerd worden op 1 juli – zijn de afgelopen jaren steeds nadeliger geworden voor de vruchtgebr­uiker. Dat is het gevolg van de dalende OLOrendeme­nten, die hiervoor als basis worden genomen. Als de rentevoete­n weer aantrekken, zal dat de omgekeerde beweging in gang zetten. Anderzijds heeft het weinig zin om de verkoop hiervoor uit te stellen, want als vruchtgebr­uiker wordt u ook ieder jaar een jaartje ouder, wat dan weer een negatief effect heeft op de waarde van uw vruchtgebr­uik.

Noteer wel dat u niet verplicht bent om met de wettelijke tabellen te werken, maar dat u ook tot een akkoord kunt komen op basis van alternatie­ve omzettings­tabellen die gunstiger zijn voor de vruchtgebr­uiker.

‘Essentieel is dat u allebei akkoord gaat met de verdeling om te kunnen overgaan tot een vrijwillig­e verkoop’, benadrukt de notaris. (fdc)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium