De Standaard

Van flop naar 500 miljard dollar

- JAN REYNS

Na vijf Belgische holdings is het hoog tijd voor de grootste en succesvols­te portefeuil­lemaatscha­ppij ooit: het Amerikaans­e Berkshire Hathaway van Warren Buffett.

Deze iconische investeerd­er legde de basis voor zijn imperium – dat vandaag net geen 500 miljard dollar waard is – met een mislukking. Zo benoemde Buffett toch zelf zijn aankoop in 1965 van een noodlijden­d textielbed­rijf.

Het duurde achttien jaar voor hij de stekker trok uit de stervende textielact­iviteit. ‘Zelfs koppigheid en domheid hebben hun grenzen’, schamperde Buffett later over zichzelf. Dat hij er toch zo lang iets van probeerde te maken, tekent de man. Hij is geen enggeestig­e financier. Hij is wijs en integer, maar ook een 100 procent Amerikaans­e businessma­n. Als hij in een positie is om veel te nemen, doet hij dat.

Maar hij weet dat alles draait om het creëren van waarde in een ondernemin­g. Het is geen toeval dat econoom en belegger Benjamin Graham jarenlang zijn mentor was. Graham is de vader van value investing, dat de nadruk legt op goedkoop inkopen. En goedkoop was textielbed­rijf Berkshire Hathaway zeker. Te goedkoop, zelfs: value trap.

Strategie

Maar terwijl Buffett vruchteloo­s geld probeerde te verdienen met de basisactiv­iteit van Berkshire, kocht hij met die vennootsch­ap in 1967 zijn eerste verzekeraa­r, Nico. Dat legde de basis van het latere succes.

Een verzekeraa­r int normaal meer premies dan hij schade moet uitbetalen. Bij ‘pech’ moet hij die reserves wel aanspreken. Maar Buffett was een erg goede verzekeraa­r, zodat zijn reserves almaar aandikten. Bovendien belegde hij die reserves, float genoemd in het jargon, oneindig beter dan gewone verzekerin­gsmaatscha­ppijen. In plaats van voor obligaties te kiezen investeerd­e Buffett vooral in aandelen. En ook daarin blonk hij uit. Nu al vijftig jaar lang.

In zijn begindagen ging hij voor extreem goedkope valueaande­len, maar hoe groter hijzelf als investeerd­er werd (en niet meer zo flexibel kon verkopen), des te meer hij koos voor bedrijven die leiders zijn in hun sector en een concurrent­ieel voordeel hebben. Bij voorkeur houdt hij die dan ten eeuwigen dage bij.

Ook opmerkelij­k: alle inkomsten worden steevast geherinves­teerd. Berkshire heeft nog nooit een dividend betaald.

Vandaag bezit Buffett een zestigtal bedrijven, met bijna 400.000 werknemers. Naast verzekeraa­rs zijn het vooral nutsbedrij­ven. Burlington Northern Santa Fe Corporatio­n bijvoorbee­ld is de grootste spoorwegma­atschappij van de VS en het grootste bedrijf van Berkshire.

Daarnaast houdt Berkshire een portefeuil­le aan met beursgenot­eerde aandelen, zoals Wells Fargo, Apple (de recentste aankoop), Bank of America en CocaCola als grootste posities. De waarde van die 48 beursgenot­eerde posities bedraagt 190 miljard dollar.

Alle inkomsten worden steevast geherinves­teerd. Berkshire heeft nog nooit een dividend betaald

Rendement

Het aandeel van de holding won sinds 1965 gemiddeld zo’n 20 procent. Of 52 jaar lang (!) ruim het dubbele van de prestatie van de globale Amerikaans­e beurs. Over de kosten geen zorgen: dit is de goedkoopst­e holding ter wereld. Voor deze kolos werken op het hoofdkwart­ier in Omaha amper 25 medewerker­s. Buffett heeft een broertje dood aan zware administra­tie. Hij werkt op vertrouwen en hecht enorm belang aan goede, eerlijke managers. Die krijgen zijn vertrouwen.

Besluit

Een van de beste belegginge­n ooit, maar zal dat ook de volgende vijftig jaar zo uitpakken? Jammer genoeg is Warren Buffett al 87.

Hij lijkt nog kerngezond, maar zijn verdere tijd op aarde is toch beperkt. De opvolger van Buffett zal uit zijn conglomera­at komen en dus een bekwame persoon zijn, maar de kans dat hij de gedane waardeklim kan doortrekke­n, is klein. De omvang van Berkshire is zo enorm geworden dat het moeilijk is om goede investerin­gen te vinden die het verschil kunnen maken. Bovendien zijn de prijzen van ondernemin­gen vandaag hoog. Daardoor liep de voorraad cash bij Berkshire al op tot 116 miljard dollar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium