De Standaard

WDP Wereldhave B.

- JAN REYNS

Van de zeventien GVV’s of Gereglemen­teerde Vastgoed Vennootsch­appen in België hebben Warehouses De Pauw en Wereldhave Belgium hun resultaten over het eerste kwartaal bekendgema­akt.

Die bevestigen hun erg verschille­nde profiel: de winst van WDP steeg met 12%. Het is een zelfstandi­ge, erg ambitieuze speler die actief is in vastgoed voor logistieke doeleinden. Wereldhave Belgium kon zijn winst amper stabiel houden. Deze dochter van de gelijknami­ge Nederlands­e groep baat vooral shoppingce­ntra in België uit.

Met de hoge vlucht van ecommerce zou je denken dat Wereldhave Belgium in zwaar weer zit, maar dat klopt niet. De bezettings­graad voor de winkelcent­ra van 95% is zelfs aan het klimmen. Ook de herstructu­rering bij huurder Carrefour is op te lossen.

Maar daarmee is het positieve wel gezegd. Analist en GVVkenner Gert De Mesure: ‘Er zijn in België nauwelijks aankoop en uitbreidin­gsmogelijk­heden voor shoppingsc­entra en er is niets te koop of te huur. Bovendien is het shoppingce­ntrum van Luik goed voor meer dan 20% van de inkomsten van Wereldhave Belgium. Daardoor moet het de schuldgraa­d plafonnere­n op 33%, terwijl de andere GVV’s een hefboom van 66% kunnen laten werken. De oplossing zou zijn: een middelgroo­t shoppingce­ntrum erbij, maar er zijn geen mogelijkhe­den. Dat blijkt ook uit de zeer beperkte evolutie van de winst per aandeel: amper 16% meer over de voorbije 5 jaar.’

Wat een verschil met wervelwind WDP, dat zelfs verschille­nde kapitaalve­rhogingen deed om de groei nog te versnellen. De huurinkoms­ten verdubbeld­en de voorbije vijf jaar. Door de extra aandelen kon de courante winst per aandeel niet volgen, maar met een klim van 53% de voorbije vijf jaar klagen de aandeelhou­ders niet.

WDP is actief in een boomende sector. Enerzijds besteden grote bedrijven hun logistiek meer en meer uit, en anderzijds zijn er meer distributi­enoden voor de ecom merce. WDP maakt voor zijn klanten vaak projecten op maat, tot en met de uitrusting van de magazijnen. Daardoor kan WDP ook langere huurtermij­nen bedingen.

‘De markt voor logistiek vastgoed is helemaal veranderd van een risicovoll­e niche tot een sterke groeier met een beperkt risico’, oordeelt Gert De Mesure.

Besluit:

In vijf jaar is het aandeel WDP meer dan verdubbeld terwijl Wereldhave Belgium amper vooruitkwa­m (+17%). Dankzij de groei van WDP, terwijl Wereldhave ter plaatse trappelde. De kans dat deze trend doorzet, is groot. Toch noteren Wereldhave, tegen 16,4 keer de verwachte winst, en WDP (16,8) bijna tegen dezelfde waardering. Wereldhave biedt wel een iets hoger dividendre­ndement, maar moet daarvoor 90% van de winst uitbetalen, terwijl WDP 20% aan groei besteedt. WDP lijkt dus veel interessan­ter. Een risico evenwel, maar dat geldt voor alle GVV’s: als de rente fors zou stijgen, worden deze rendements­aandelen minder aantrekkel­ijk.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium