De Standaard

Het belang van handen schudden

-

Hoe zouden we als samenlevin­g reageren wanneer een persoon uit religieuze overtuigin­g of uit persoonlij­ke overweging­en weigert om een homoman de hand te schudden omdat hij dat ‘vies’ vindt? Of wanneer iemand weigert een persoon met een andere huidskleur de hand te schudden omdat hij denkt dat die minderwaar­dig is?

Handen schudden is in België de meest gebruikeli­jke en algemeen aanvaarde begroeting­svorm en een vorm van respect. De weigering om iemands uitgestoke­n hand te schudden, houdt een inherente afwijzing van contact met die persoon in en wordt precies vanwege de associatie met ‘onreinheid’ als kwetsend en beledigend ervaren.

Wie weigert iemands hand te schudden op basis van diens geslacht en de vermeende ‘onreinheid’ of ‘minderwaar­digheid’ van personen van dat geslacht, pleegt naar onze mening een inbreuk op de seksismewe­t. Deze wet definieert strafbaar seksisme als elk gebaar of elke handeling die bedoeld is om een persoon als minderwaar­dig te beschouwen vanwege zijn geslacht en die een ernstige aantasting van de waardighei­d van deze persoon tot gevolg heeft. De handeling zelf moet een uiting zijn van minderwaar­digheid vanwege het geslacht. Het is dus niet de individuel­e overtuigin­g van de dader op zich die het seksistisc­he karakter ervan bepaalt.

Wanneer iemand bij handen schudden een onderschei­d maakt tussen vrouwen en mannen, vormt dit in sommige gevallen bovendien een discrimina­tie op grond van geslacht. In onze samenlevin­g moeten vrouwen en mannen door hun principiël­e gelijkwaar­digheid gelijk behandeld worden. Wanneer dit niet het geval is, is er in principe sprake van discrimina­tie.

Bestaan er gegronde redenen om al dan niet de hand te schudden, of om een onderschei­d te maken tussen personen vanwege hun geslacht, afkomst of geloof? Het is in ieder geval begrijpeli­jk dat personen die geconfront­eerd worden met deze weigering zich beledigd en gediscrimi­neerd voelen. In de publieke ruimte – in het bijzonder op de werkvloer – kunnen spanningen ontstaan als iemand deze begroeting­svorm weigert op basis van het geslacht van een persoon, zijn afkomst, seksuele oriëntatie of religie. Die ongelijke behandelin­g schaadt het welzijn van werknemers. Daarom is een werkgever genoodzaak­t om daartegen op te treden.

 ??  ?? LIESBET STEVENS Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen.
LIESBET STEVENS Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium