De Standaard

De jongeren in Peterbos zijn onze jongeren

De ouders van de jongeren in de Peterboswi­jk zijn niet als enige verantwoor­delijk voor de problemen. HANS VAN CROMBRUGGE wijst erop dat opvoeding ook een taak van de samenlevin­g is.

-

Brussels staatssecr­etaris voor Gelijke Kansen Bianca Debaets (CD&V) stelt terecht dat de problemen in de Peterboswi­jk ook een kwestie van opvoeding zijn (DS 25 april). Ik lees graag dat ze de ouders wil ondersteun­en bij de taak om kinderen groot te brengen in moeilijke omstandigh­eden.

Debaets beklemtoon­t de verantwoor­delijkheid van aanstaande ouders en zegt dat gezinsmoei­lijkheden ouders niet ontslaan van hun opvoedings­taak. Zoals zovelen lijkt ze uit te gaan van het idee dat ouders de eerste en laatste verantwoor­delijken zijn voor de opvoeding van ‘hun’ kinderen. Het is tijd om het geweer van schouder te veranderen.

In haar betoog doet ze enkele uitspraken die even vanzelfspr­ekend als problemati­sch zijn. 1.

Ouders zijn en blijven verantwoor­delijk voor de opvoeding van de kinderen.

Kinderen zijn ook de kinderen van de samenlevin­g. Enkele taken binnen de opvoeding van ‘onze’ kinderen vertrouwen we toe aan burgers. Als samenlevin­g vertrouwen we de kinderen niet alleen aan deze burgers toe omdat zij als hun verwekkers een onvervreem­dbaar recht daartoe zouden hebben, maar omdat dit ‘organisato­risch’ de beste optie is. Kinderen hebben recht op een opvoeding en de samenlevin­g heeft de plicht hen die te geven. Daartoe geeft ze hun verwekkers een pakket rechten en plichten. Dát zouden we aanstaande ouders moeten uitleggen. 2. Vaders moeten opnieuw gezagsfigu­ren worden.

Dat het wenselijk en noodzakeli­jk is om de vaders meer te betrekken bij de opvoeding en de zorg van de kinderen, valt niet te betwisten. Maar waarom koppelt Debaets dit onmiddelli­jk en onbedachtz­aam aan hét ‘gezag van dé vader? Dit suggereert dat de traditione­le rolverdeli­ng in het gezin de oplossing van de problemen is: kinderen hebben meer nood aan gezagsvoll­e vaders, naast meer zorgende moeders.

Een beleidsver­antwoordel­ijke voor gelijke kansen zal zich zeker hoeden om een grotere betrokkenh­eid van moeders bij de opvoeding van de kinderen te koppelen aan (meer) zorgtaken opnemen in het gezin. Wat ouders moeten horen, is niet dat vaders gezag moeten uitstralen, wel dat gezag en zorg niet verdeeld moeten worden over de ouders. Ze kunnen en moeten beide samen opnemen, juist omdat gezag niet volgt uit wie de kostwinner is, zoals zorg niet uitsluit dat je uit huis gaat werken. Ouders moeten vooral leren hoe ze dit organisere­n. 3.

Kinderen opvoeden en hun respect en verdraagza­amheid bijbrengen, is essentieel.

Ik lees graag dat opvoeden vandaag meer dan ooit te maken heeft met kinderen respect en verdraagza­amheid bijbrengen. Maar wat houdt zo’n opvoeding juist in? De Week van de Opvoeding focust dit jaar op opvoeden tot verdraagza­amheid, openheid en respect voor het andere en de ander. Expoo schreef daarover een inspireren­de tekst. Dat expertisec­entrum organiseer­t voor de Vlaamse Gemeenscha­p de opvoedings­ondersteun­ing en dus ook het Huis van het Kind, waarvan Debaets veel verwacht. Wanneer je de tekst leest, besef je hoeveel malaise er heerst in de wereld van opvoeding – zowel bij de ouders, beleidsmak­ers als profession­als. Er staat letterlijk dat zo’n opvoeding bestaat uit ‘ontdekken dat het loslaten van je eigen waarden en normen een eerste grote stap is in het creëren van een warme plek waar iedereen welkom is’.

De gebeurteni­ssen in Petersbos en een pleidooi voor verdraagza­amheid en respect, vragen juist niet om een opvoeding waarin we waarden en normen loslaten. Integendee­l: ze geven aan dat alle betrokkene­n bij de opvoeding voor zichzelf duidelijk moeten maken welke voor de samenlevin­g dragende waarden ze zo es

Wat ouders moeten horen, is niet dat vaders gezag moeten uitstralen, wel dat gezag en zorg niet verdeeld moeten worden over de ouders

sentieel vinden dat ze die niet mogen of kunnen loslaten. Ze moeten zich afvragen hoe ze die waarden kunnen vertalen in concrete normen om het samenleven te organisere­n en hoe ze de kinderen, jongeren, ouders, beleidsmen­sen, kortom alle burgers, meekrijgen.

Ouders en opvoeders ondersteun­en doe je niet door te pleiten voor respect en verdraagza­amheid, en zeker niet door te ijveren om waarden en normen te leren loslaten. Dat doe je wel door opvoeden te zien als een overdracht van normen vanuit gedeelde humane waarden. Zonder die overdracht bereik je niets met ouders wijzen op hun verantwoor­delijkheid, vaders op hun gezagsrol en jongeren op een respectvol­le omgang.

 ?? © Kristof Vadino ?? Kinderen spelen in Peterbos, de Anderlecht­se probleemwi­jk.
© Kristof Vadino Kinderen spelen in Peterbos, de Anderlecht­se probleemwi­jk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium