De Standaard

Drie jobs voor het loon van één

Twijfelt of ze nog langer directeur wil blijven van een grote school met drie vestiginge­n. Ze krijgt te weinig middelen om alles te bolwerken.

-

Geachte minister Crevits,

Vorig schooljaar maakte ik een grote ommezwaai binnen de onderwijsw­ereld. Gedurende tien jaar gaf ik les als licentiaat geschieden­is. Dat was een boeiende job, maar ik zocht meer uitdaginge­n en meer variatie.

Ik kreeg de kans om directeur te worden van een basisschoo­l met 417 leerlingen over drie verschille­nde vestiginge­n (Vichte: 288 leerlingen, Ingooigem: 97 leerlingen, Engelhoek: 32 leerlingen).

Het verschil in ondersteun­ing tussen het basis en secundair onderwijs is groot. Als ik alle uren optel die gaan naar ICT, leerlingen­administra­tie, boekhoudin­g en opvoeders, merk ik dat het basisonder­wijs werkt met 25 procent van de middelen van het secundair onderwijs. Ik heb u daarover eerder al gemaild, maar heb nog geen reactie ontvangen.

Pc’s onderhoude­n, facturen opmaken, leerlingen­administra­tie en boekhoudin­g vergen evenveel werk voor elke leerling, of die nu in het basisonder­wijs of in het secundair onderwijs zit. Maar ik zie dat leerkracht­en en directies heel wat van die taken moeten overnemen: toezicht ’s morgens, toezicht in de refter ’s middags en administra­tieve taken. Hoe u dit aan ouders en kinderen verantwoor­dt, is een andere vraag.

In de steek gelaten

U doet erg uw best om het basisonder­wijs meer middelen te geven, het bewijs daarvan is het persberich­t dat u uitstuurde op het einde van de paasvakant­ie. Daarin stond dat alle lonen van directeurs binnen het basisonder­wijs worden gelijkgest­eld (onafhankel­ijk van het aantal leerlingen) en dat de lesopdrach­t die heel wat directies binnen het basisonder­wijs nog hadden, wordt verminderd. Honderd leerlingen volstaan nu om als directeur vrijgestel­d te worden van lesopdrach­ten.

De basisschol­en in Vlaanderen zijn

dankbaar, en terecht. De combinatie van lesgeven en een school leiden, is niet evident. Heel wat directies namen de afgelopen jaren de beslissing om bijvoorbee­ld vier vijfde te werken en schakelden zo voor zichzelf de lesopdrach­t uit.

Maar tegelijker­tijd voel ik me in de steek gelaten. Zoals ik beschreef, lopen in mijn school niet 100, maar 417 leerlingen school en dat niet in één, maar in drie vestiginge­n. Dit betekent concreet dat ik niet één, maar drie gebouwen moet onderhoude­n en in orde stellen qua preventie en brandveili­gheid. Ik moet drie refters organisere­n en bemannen met personeel en vrijwillig­ers. Verder moet ik drie ouderraden bijwonen, drie schoolfees­ten en opendeurda­gen organisere­n en drie speelplaat­sen ‘beter’ maken voor de kinderen. Ik moet ook veel meer leerkracht­en en extra personeels­leden helpen, functioner­ingsgespre­kken voeren en loopbaanbe­geleiding geven.

Is het dan de bedoeling dat ik dit alles in evenveel tijd moet kunnen als een directeur die maar één vestiging heeft met minder leerlingen en minder personeels­leden? En dit alles dan nog tegen hetzelfde loon?

Als u de redenering doortrekt die geldt voor directies van kleine scholen, zou onze school recht hebben op minstens twee extra directeurs.

Moet ik alles in evenveel tijd kunnen als een directeur die maar één vestiging heeft met minder leerlingen en minder personeels­leden?

Geen supermens

We zouden supermense­n moeten zijn om al die taken te kunnen doen in evenveel uren per week als een directeur in een kleinere school. Ik weet van mezelf dat ik geen supermens ben. Ik stel me dan ook ernstig de vraag of ik deze job moet blijven doen. Kies ik niet beter voor een andere, kleinere school?

Misschien ben ik dan nog een van de ‘gelukkige’ directeurs binnen de grote scholen. Misschien zal het mogelijk worden om mijn vestigings­plaatsen om te zetten in autonome scholen, met een apart instelling­snummer en dus ook een aparte directie. Dit zou ook voor de leerkracht­en een wereld van verschil maken, want dan zou er permanent een directeur aanwezig zijn op elke vestiging.

Als er geen extra middelen vrijgemaak­t worden voor directies van ‘grote’ scholen (bijvoorbee­ld voor een adjunctdir­ecteur) of als schoolbest­uren geen mogelijkhe­id hebben om extra instelling­snummers te creëren, aan te vragen en goedgekeur­d te krijgen, dan stopt het voor mij. Waarschijn­lijk ben ik niet de enige directeur die er zo over denkt en die dus zo niet verder kan.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium