De Standaard

WELK ‘NIEUW PURITANISM­E’?

- MIA DOORNAERT

Wat hebben – sommige – mannen toch met blote vrouwenbor­sten? Een infantiele fixatie? Alain Grootaers, die voor de rest bijzonder zinnige zaken zegt (DS 14 april), herhaalt nog maar eens de klacht dat er geen blote borsten op Facebook mogen. Je wordt dezer dagen met naakt en seks om de oren geslagen. Waarom moeten zo nodig dan ook nog vrouwenbor­sten op Facebook? Voor zover ik uit mijn kennissenk­ring kan opmaken, zit de vrouwelijk­e helft van de wereldbevo­lking daar niet te wachten op blote tepels. En hetzelfde geldt voor heel wat mannen.

En dan wordt in het interview nog maar eens geklaagd over een ‘nieuw puritanism­e’, dat een uitloper zou zijn van #MeToo. Dat is een hardnekkig­e begripsver­warring. Grootaers en anderen hebben gelijk als ze vinden dat Bart De Pauw te extreem afgerekend is op wat zonder enige twijfel ongepast gedrag was. Maar die extreme reactie had niets te maken met preutsheid, des te meer met paniek – of lafheid – ten aanzien van een storm in de sociale media. De Pauw is niet de enige die het slachtoffe­r werd van een lynchmeute waarvoor economisch­e en andere verantwoor­delijken door de bibberende knieën gingen. Nog eens, #MeToo gaat niet in tegen vrijheid, blijheid, maar tegen machtsmisb­ruik om vrouwen (en mannen) ongewenste seksuele druk of daden te doen ondergaan.

Overigens vraag ik me af waar het ‘nieuwe puritanism­e’ zich manifestee­rt. Waar is die preutsheid wanneer je een ‘expert’ in de media hoort verklaren dat sexting, het versturen van naaktfoto’s van zichzelf, een normaal onderdeel is van jeugdige exploratie van de seksualite­it? Diezelfde expert zegt dan wel een minuut later dat sommige van die, soms heel jonge, meisjes de naaktfoto’s sturen uit schrik anders hun ‘vriendje’ kwijt te raken. Als ouderwetse feministe hoor ik dan eigenlijk dat meisjes/vrouwen weer tot seksobject voor jongens/mannen gereduceer­d worden. En dan is mijn reactie dat opvoeders en andere ‘experts’ die tieners beter zelfrespec­t en zin voor zelfbehoud zouden bijbrengen in plaats van sexting ‘normaal’ te vinden. En dat ze beter jongens leren om respect en zin voor verantwoor­delijkheid te hebben.

Als dat ‘nieuwe preutsheid’ is, het weze zo. Er vonden al genoeg psychologi­sche drama’s bij meisjes plaats wanneer de ‘vriendjes’ de naaktfoto’s te grabbel gooiden. Bloot is lang niet altijd ‘progressie­f’. Zonder instemming van de betrokkene een naaktfoto in het openbaar gooien, is een brutale aanslag op die persoon.

Daarnaast, waar is de ‘nieuwe preutsheid’ wanneer kinderen en jongeren overstelpt worden met seksuele voorlichti­ng, maar aan het eind van hun middelbaar onderwijs nauwelijks nog een zin zonder fouten kunnen schrijven? Laten we wel wezen, het is goed dat er behoorlijk­e seksuele voorlichti­ng is. Maar het is even belangrijk om in die voorlichti­ng ook de nadruk te leggen op vertrouwen, affectie, op zin voor verantwoor­delijkheid in een relatie. Seks is geen onpersoonl­ijke gymnastiek, zeker niet voor de meeste meisjes en vrouwen. Als het preuts is om aandacht te vragen voor respect in een relatie, dan weze het ook maar zo.

Ten slotte nog over #MeToo. Lang gele

Als het preuts is om aandacht te vragen voor respect in een relatie, dan weze het zo

den had ik in de makeupstud­io van wat nog de BRT was een vrouwtotvr­ouwgesprek met een jonge schminkste­r. Ze vertelde dat een bekende acteur aan het einde van de schminkbeu­rt haar hardhandig onder haar rokje en in haar broekje had vastgegrep­en en dan was weggegaan alsof er niets gebeurd was. Had ze achteraf geklaagd? Dat durfde ze niet, als beginner, tegen een bekende figuur die kameraadsc­happelijk omging met de programmam­akers.

#MeToo leidt er hopelijk toe dat een vrouw in dat geval nu wel zou durven te praten, of beter nog, dat mannen zich dat soort gedrag niet meer durven te veroorlove­n. Als dat de ‘nieuwe preutsheid’ is, dan ben ik helemaal voor.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium