De Standaard

Leve de platgetred­en paden

-

Elk jaar rond deze tijd overspoele­n natuurlief­hebbers het Hallerbos. MARLEEN EVENEPOEL hoopt dat ze netjes op afstand blijven. Alleen dan blijft de magie overeind.

Het hyacintenb­os lijkt zo weggeplukt uit een fantasiefi­lm. De natuur blijft verbazen. Daar kunnen wij van het Agentschap voor Natuur en Bos alleen maar blij om zijn. Het bos is een bron van rust, bewonderin­g of uitbundig familieple­zier. Wilt u dansen tussen de paarse bloemen of het perfecte Instagramp­laatje schieten? Doe maar! Maar blijft u dan wel op de paden? Anders is het volgend jaar uit met de pret.

We hebben een dubbele opdracht: zorgen voor de natuur en maken dat u ervan kunt genieten. Maar dat tijdelijke massatoeri­sme betekent natuurlijk ook veel auto’s, picknickaf­val, drukte en – helaas – soms platgetrap­te bloemen. Wilde hyacinten zijn nu eenmaal zo kwetsbaar dat ze geen nieuwe bollen kunnen maken als er op hun blaadjes getrapt is. En wie tussen de bloemen loopt, verdicht de bodem, waardoor het onmogelijk wordt om zaadjes voor jonge hyacinten te laten kiemen.

Hyacintenf­estival

Voluit de natuur beleven én ze volop beschermen. Een precair evenwicht. Dat gaat samen dankzij een scheut creatief denken. Met in de hoofdrol dat cruciale woord: samen. U, wij, en partners. Het Hallerbos is een perfect voorbeeld van samenwerki­ng. In samenspraa­k met de stad Halle zochten we naar oplossinge­n om de bezoekers van het Hallerbos in goede banen te leiden. Dat is gelukt, dankzij het concept van het hyacintenf­estival.

Of we dat nu willen of niet, door Instagram en andere sociale media komen de toeristen van over de hele wereld. Daar mogen we trots op zijn. We mogen ook promotie maken, want het festival biedt de juiste omkadering: signalisat­iebordjes, vlaggen, banners voor op de hekken, wegwijzers, enthousias­te vrijwillig­ers in – hoe kan het ook anders – paarse fluohesjes, gratis busvervoer van station naar bos en beschermin­g van de wilde hyacinten door een subtiele omheining langs de meest kwetsbare locaties.

Ook onze inspanning­en om bezoekers meer te spreiden, werken. De main stage

Dat tijdelijke massatoeri­sme betekent auto’s, picknickaf­val, drukte en helaas soms ook platgetrap­te bloemen

van het festival blijft het Hallerbos, maar op de zijpodia schiet het talent evengoed uit de grond: in Poperinge, Ronse, Brakel, Geraardsbe­rgen en Ninove laten we bezoekers én onze hyacinten een onvergetel­ijke tijd beleven. Gratis, want de wilde hyacinten zijn er voor iedereen.

Alleen: het concept van het hyacintenf­estival kunnen we onmogelijk toepassen op de hele Vlaamse natuur. Het principe en de filosofie erachter wel. Genieten met de natuur als bondgenoot, en samen daarvoor zorgen. Meer belevenis en tegelijk meer respect voor de natuur. Dag in dag uit streven wij naar die balans. Helpt u mee? Toeristen van over de hele wereld komen naar dit bos.

MARLEEN EVENEPOEL Administra­teurgenera­al Agentschap voor Natuur en Bos.

 ?? © rr ??
© rr
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium