De Standaard

Wat moet dat kosten? Een biefstuk van een eigen koe

- MAAIKE VAN MELCKEBEKE

U hebt de buik vol van filmpjes over mishandeld­e dieren en gesjoemel in slachthuiz­en, maar uw honger naar vlees is daarmee niet gestild. Misschien moet u het gewoon zelf doen. Een koe kopen, slachten en het vlees verdelen. Geen hormonen, geen verspillin­g. Maar wat kost dat?

De wet

Het idee is niet nieuw. Jarenlang slachtten boeren af en toe een koe om het vlees vervolgens te verkopen aan buren, familie en vrienden. Iedereen tevreden: de boer hield er wat geld aan over, de rest had vers vlees in de diepvries. Vandaag mag een landbouwer zelf geen dieren meer thuis slachten (een noodslacht­ing buiten beschouwin­g) en als ze de dieren laten slachten, mag dat alleen voor eigen gebruik.

De vraag is er nochtans. ‘Na de recente schandalen in de vleesindus­trie vragen veel mensen of ze hun biefstuk niet rechtstree­ks bij mij kunnen kopen’, zegt veehouder Brecht Van Wambeke. ‘Maar dat kan dus niet zomaar.’ Als particulie­r kan u wel runderen laten slachten voor ‘het huisgezin’. Over delen onder vrienden zegt de wet niets. Wie een dier wil laten slachten, moet dit verplicht melden bij het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselket­en (FAVV).

De boer

Eerste stap: een koe kopen. De marktprijs voor een witblauw rund van 825 kilo? Ongeveer 2.475 euro. Maar of dat een eerlijke prijs is, is een andere vraag. ‘De prijs is al jaren hetzelfde, terwijl de energie en voederkost­en stijgen’, klinkt het in de sector. Daarbij krijgt een slachthuis dat grote hoeveelhed­en afneemt, een andere prijs dan een particulie­r die één rund koopt. ‘Een particulie­r die een correcte prijs wil betalen aan een veehouder, moet rekenen op 2.575 euro voor een levend dier van 825 kilo’, zegt Van Wambeke. Daar houdt u na slacht en uitbenen zo’n 385 kilo vlees aan over. Voor u het dier een hartaanval bezorgt op een aftandse aanhangwag­en: voor 30 à 50 euro brengt de veehouder uw dier tot aan het slachthuis naar keuze.

Het slachthuis

Met één koe moet u niet aankloppen bij een groot slachthuis van Verbist of Noordvlees­Van Gool. Maar kleinschal­ige slacht huizen zijn dun gezaaid in Vlaanderen. Kluisberge­n telt nog een zeldzaam exemplaar. Het familiebed­rijf Vande Walle slacht zo’n vijf koeien per week. Voor derden, maar ook voor verkoop in de eigen beenhouwer­ij. ‘We slachten op maandag, versnijden het vlees, bereiden het en op donderdag komen de mensen het vlees verdelen’, zegt Ruben Vande Walle.

Vroeger volstonden biefstuk, rosbief, stoofvlees en soepvlees, maar vandaag maakt Vande Walle ook bereidinge­n als Ardeense hamburger, blinde vinken en worsten voor de jongere klanten. Afhankelij­k van de gevraagde bereidinge­n en de grootte van het dier betalen klanten 800 à 1.000 euro voor de verwerking van hun rund.

Crowdbutch­ering

Lijkt het bovenstaan­de scenario u te veel gedoe? Dan kan u terecht bij een crowdbutch­eringplatf­orm. Het concept is eenvoudig: u koopt online een deel van een koe, op dat moment nog ergens in de wei. Zodra de koe volledig verkocht is, wordt ze geslacht. Het vlees wordt verdeeld in pakketten van 10 kilo.

David De Keyser – piloot, maar afkomstig uit een slagersfam­ilie – richtte vier jaar geleden het eerste Belgische platform op: deeleenkoe.be. ‘Ik maak me zorgen over de evolutie van de vleesindus­trie: het gebruik van minderwaar­dig stierenvle­es, mishandeli­ng, verspillin­g en ongezonde toevoeging­en. Ik wil een alternatie­f bieden.’ De Keyser koopt runderen in bij kleine veehouders, startte zelf een boerderij en laat het vlees verwerken door relatief kleinschal­ige slachthuiz­en. Deeleenkoe.be telt zo’n 10.000 klanten. Het duurt ongeveer een week voor een koe verkocht wordt en nog eens twee weken voor u het vlees aan huis krijgt geleverd. Afhankelij­k van het ras betaalt u 13 à 15 euro per kilo vlees.

Besluit

Laat u zelf een rund slachten, dan betaalt u zo’n 9,2 euro per kilo voor het vlees op uw bord, inclusief btw. Dat betekent 3.515 euro voor de hele koe. Geen tijd of vrienden om te delen? Crowdbutch­ering kost gemiddeld 14 euro per kilo.

De redactie gaat bij deze kostenbere­kening uit van een aantal hypotheses. Het gepublicee­rde totaalbedr­ag is dus een raming.

 ??  ??
 ?? © hh ??
© hh

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium