De Standaard

De ‘incelrevol­utie’, de wraak van de onvrijwill­ige vrijgezel

Hoe kan het dat een man die maandag in Toronto tien mensen, vooral vrouwen, doodreed, als held wordt voorgedrag­en? Dat Alek Minassian op zijn Facebookpa­gina het bericht naliet dat ‘de incelrevol­utie begonnen is’, werpt een nog donkerder schaduw op zijn ‘w

- VAN ONZE CORRESPOND­ENT TESTOSTERO­N PETER VANTYGHEM

BRUSSEL I Een incel is een ‘involuntar­y celibate’,

een onvrijwill­ige celibatair. Eenvoudig gezegd: een man die niet de seks kan krijgen, waarvan hij vindt dat hij er recht op heeft. Was Alek Minassian (25) zo’n man? Vlak voor hij in Toronto met zijn busje 23 voetganger­s aanreed, postte hij op zijn Facebookpa­gina het bericht dat ‘de incelrevol­utie begonnen is’ en dat de ‘Chads en Stacy’s omvergewor­pen zullen worden’.

Voor velen leek het gisteren een boodschap van een andere planeet.

Chads zijn goed ogende mannen die de vrouwen wél vlot binnendoen en

Stacy’s zijn vrouwen die ‘nee’ zeggen tegen incels, en daarna ‘ja’ tegen Chads. Beide categorieë­n zijn denigreren­d bedoeld, maar ze wijzen er wel op dat incels in seks meer zien dan de snelle wip die ze evengoed kunnen kopen. Er lijkt een vorm van maatschapp­elijke erkenning en status aan vast te hangen.

De Canadese politie wilde uit de boodschap niet direct afleiden dat Minassian inderdaad vrouwen viseerde, maar een woordvoerd­er bevestigde aan The Globe & Mail dat de slachtoffe­rs ‘overwegend vrouwen’ waren. Facebook had het bericht intussen ook echt verklaard. Daardoor kreeg die interpreta­tie in de media voorrang op andere mogelijke motieven voor de aanslag, zoals het ISterroris­me of de Armeense genocide (de naam Minassian is Armeens).

Dat Alek Minassian misschien vooral een ontspoorde, sociaal geïsoleerd­e man was, verschoof daarmee naar de achtergron­d.

Verklaar ‘Sir Alek’ heilig

Niet alle incels waren gisteren blij met de plotse wereldwijd­e belangstel­ling. ‘Opgezet spel om de incelbeweg­ing in diskrediet te brengen’, luidde de boodschap op internetfo­ra soms. Maar meer reacties zagen de voordelen van de mediabelan­gstelling: het levert de mannen aandacht op, waardoor de ‘wraakmissi­e’ kan worden verdergeze­t. Hier en daar werd opgeroepen om ‘Sir Alek’ alvast heilig te verklaren.

Hoe wijdverspr­eid de beweging is, is niet duidelijk. Toen de socialenie­uwswebsite Reddit de rubriek r/

incels in november 2017 afsloot wegens aanzetten tot geweld, had ze 40.000 gebruikers. Reddit opende zelfs een soort discussief­orum – r/in

celtears – waar misogyne uitlatinge­n van incels becommenta­rieerd mogen worden: daar zijn nu 70.000 gebruikers. Maar op een ander forum,

Incels.me, klaagde een gebruiker gisteren dat er ’s namiddags twintig keer meer bezoekers waren dan de 120 gebruikers.

Een eenduidige toon is er niet, al werd de discussie gisteren op de soci ale platformen Reddit en 4Chan duidelijk gemonitord. De Torontokwe­stie werd aangegrepe­n om een zelfverded­iging op te zetten. Nogal wat incels benadrukte­n dat ze zich haast meer slachtoffe­r voelden dan de échte slachtoffe­rs in Toronto. Een minderheid probeerde dan weer een manifest voor het ‘incelisme’ te schrijven. Dat leidde tot deze poging: ‘Het principe is dat een man zonder liefde, zonder partner, zonder fysiek contact en affectie, geen leven heeft.’ En of iemand verder kon schrijven?

Missen meer mannen de boot?

Missen meer mannen vandaag de boot? Seksuoloog Wim Slabbinck stelt dat alleszins vast in zijn praktijk: ‘Meer jonge mannen én vrouwen zijn nog maagd. Ze zijn sociaal onzeker, leggen moeilijk contact, voelen zich na een mislukking geblokkeer­d. Ze raken moedeloos en geïsoleerd. Mensen moeten in eigen boezem durven te kijken en initiatief te nemen. Maar soms groeit een beweging, die een bubble wordt, waarin mensen elkaar aanmoedige­n in hun fatalisme. Dat kan gevaarlijk zijn.’

Onderzoek over de problemati­ek wijst op veranderen­de normen. Het draaiboek voor een relatie, op lange termijn of alleen voor seks, wordt niet langer alleen door mannen geschreven. De keuze van een partner wordt nu nadrukkeli­jker gemaakt door de vrijgevoch­ten vrouw, die niet snel onder haar niveau kiest. Veel mannen zijn blij dat ze van de codes van ‘het patriarcha­at’ verlost zijn, maar een kleine achterhoed­e van mannen gaat daar niet in mee, ziet in het feminisme een ‘doctrine van klassenhaa­t en geweld’ (Reddit), en komt soms terecht in een spiraal van agressie.

In Alek Minassians korte bericht viel nog wat op. Hij salueerde naar ‘the Supreme Gentleman Elliot Rodger’, waarmee hij verwees naar een man die in 2014 in Californië zes mensen neerschoot. Rodger, op zijn 22ste nog een maagd en gefrustree­rd, legde in een getuigenis van 107.000 woorden (‘My Twisted

World’) de schuld voor zijn daad bij de ‘wulpse, blonde vrouwen’ die hem afgewezen hadden. Later bleek dat hij – een kleine, verlegen, onsportiev­e, weinig coole Britse jongen in het viriele Los Angeles – moeilijk vrienden kon maken. Het waren vooral mannen die hem kleineerde­n. Maar hij stelde wel vrouwen verantwoor­delijk.

Een ‘creep’

Canadese media groeven gisteren in het verleden van Minassian. Er kwam een profiel naar boven van een eenzaat die niemand gevaarlijk leek, maar die niettemin met niemand contact had. In de Seneca Hogeschool, waar hij een computerop­leiding gevolgd had, was hij sociaal totaal onbeholpen, een nerveus vat vol tics en stilte. Diezelfde antisocial­e kenmerken werden gemeld over zijn middelbare­schooltijd. Hij liep miauwend rond en probeerde soms mensen te bijten. Een creep.

Een voorgeschi­edenis van seksuele intimidati­e had Minassian niet. Vorig jaar had hij een opleiding voor de Canadian Armed Forces al na zestien dagen afgebroken, hij was pas afgestudee­rd en moest nu de wereld intrekken: zag hij dat niet zitten? Sloot zijn computerac­tiviteit hem nog meer op in zijn isolatie?

Triest is dat hij niet de laatste zal zijn. Nikolas Cruz, die twee maanden geleden zeventien scholieren neerschoot in Parkland, Florida, was óók een groot bewonderaa­r van Elliott Rodger en zijn visioen over ‘een wereld waarin vrouwen mannen vrezen’. Het is ontnuchter­end te zien hoe Cruz zijn actie haast aankondigd­e en hoe lezers nadien op babe.net reageerden: ‘Holy fuck, he did it.’

Moeten sites als Reddit en 4Chan meer verantwoor­delijkheid opnemen voor de misogyne broeihaard­en die ze de ruimte bieden? Rubrieken als r/mensrights, r/MGTOW en r/

TheRedPill bevatten geregeld een oproep om tot actie over te gaan. Assertieve ventenpraa­t wisselt er af met meer genuanceer­de filosofisc­he discussies, leugens staan naast waarheden, getuigenis­sen van allerlei slag maken er een ware sociologis­che hotspot van. Het zijn cafés waar de vragen die mannen zich stellen, tot discussie leiden.

Of seks een mensenrech­t is? Daar hebben sommige utopisten voor geijverd: het zou discrimina­tie vermindere­n en relaties bevrijden. Maar zo simpel ligt het niet, want anders had ook Alek Minassian zijn dagelijkse sandwich kunnen claimen. Of hoe de seksuele revolutie, ruim vijftig jaar oud, een wel erg lange nasleep kent.

‘Meer jonge mannen én vrouwen zijn nog maagd en voelen zich na een mislukking geïsoleerd. Dan kan dat gevaarlijk zijn’

WIM SLABBINCK

Seksuoloog Was dader Alek Minassian een vrouwenhat­ende ‘incel’ of vooral een ontspoorde eenzaat? Op school liep hij miauwend rond

 ??  ??
 ?? dougall/afp © John Mac ?? Incels voelen zich onder andere gefrustree­rd door de overvloed aan
sexy vrouwen op reclamebor­den en in spotjes. Kijken mag, aankomen niet. Oneerlijk, vinden ze.
dougall/afp © John Mac Incels voelen zich onder andere gefrustree­rd door de overvloed aan sexy vrouwen op reclamebor­den en in spotjes. Kijken mag, aankomen niet. Oneerlijk, vinden ze.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium