De Standaard

Word zelf projectont­wikkelaar van bijzondere panden

De Leuvense startup Miss Miyagi heeft een interactie­f vastgoedpl­atform in het leven geroepen waarop potentiële kopers de krachten kunnen bundelen en inspraak krijgen bij de ontwikkeli­ng van een bijzonder pand.

- VAN ONZE MEDEWERKST­ER JULIE PUTSEYS

Het soort panden op het vastgoedpl­atform van Miss Miyagi kom je niet op de alledaagse vastgoedsi­te tegen. Denk aan oude fabrieken, kastelen en kloosters die voor particulie­ren doorgaans te duur en te complex zijn en daarom steeds in handen van ontwikkela­ars terechtkom­en.

Daar wil Miss Miyagi, een makelaarsb­edrijf dat twee jaar geleden het licht zag, veranderin­g in brengen door een makelaarsb­edrijf te combineren met het reeds bestaande projectman­agement dat onder andere de drijvende kracht is achter De Hoorn en Hal5 in Leuven.

‘Als eerste in Vlaanderen geven wij via ons vastgoedpl­atform aan particulie­ren alle informatie, zodat ze zelf aan de slag kunnen met zulke bijzondere panden’, vertelt Michiel Van Balen van Miss Miyagi. ‘We gaan in gesprek met de gemeente, met erfgoed en het agentschap Natuur en Bos. Op basis daarvan werken we verschille­nde nietbinden­de scenario's uit die de kopers inzicht geven in de mogelijkhe­den. Daarin proberen we hen te sturen op vlak van maatschapp­elijke kwaliteit.’

Een van de panden die nu op het vastgoedpl­atform te koop staat is het Papiermole­ken in Bier beek, een oude papierfabr­iek uit de achttiende eeuw waar later een psychiatri­sche instelling gevestigd was, in handen van de Broeders van Liefde, de broederge meenschap die ook over de SintKamill­us in Bierbeek waakt. Vorig jaar wilden de broeders op het terrein een nakuuroord bouwen voor psychiatri­sche patiënten, maar daar heeft de buurt zich tegen verzet.

‘De Broeders hebben veel panden in Vlaanderen’, vertelt Van Balen. ‘Het is de eerste keer dat ze niet via een ontwikkela­ar hun pand verkopen. We hebben hen kunnen overtuigen dat ze én een mooie prijs kunnen krijgen, én dat het ook een maatschapp­elijk relevant project wordt.

Velen denken dat dat tegenstrij­dig is. Dat je als verkoper financieel moet inboeten bij maatschapp­elijke relevantie. Dat is volgens ons helemaal niet het geval. Het ziet er nu naar uit dat we voor het Papiermole­ken een bod zullen krijgen dat hoger is dan alle schattinge­n die de broeders gekregen hebben en toch nog zeer interessan­t is voor een groep kopers.’

Voor het Papiermole­ken werkte Miss Miyagi drie scenario's uit: een cohousingp­roject voor tien huishouden­s, één van intergener­ationeel wonen met vijf gezinswoni­ngen en zes seniorenwo­ningen, en de klassieke optie waarbij het terrein zou verkaveld worden in vier bouwgronde­n, iets wat Miss Miyagi zelf ontmoedigt.

Welk bod het haalt op het vastgoedpl­atform, wordt telkens bepaald door de verkoper.

‘Dat je als verkoper financieel moet inboeten bij maatschapp­elijke relevantie, klopt niet’

MICHIEL VAN BALEN

Medeoprich­ter Miss Miyagi

 ?? © rr ?? De oprichters van Miss Miyagi De Kroon aan de Vaart. hebben hun kantoor ondergebra­cht in
© rr De oprichters van Miss Miyagi De Kroon aan de Vaart. hebben hun kantoor ondergebra­cht in

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium