De Standaard

Marollenwi­jk dankt zijn naam aan hoerenbuur­t

- (amg)

Zeven jaar lang heeft gids en exVRTwerkn­emer Luc Surdiacour­t in archieven de geschieden­is van de Marollen uitgepluis­d. In zijn boek De Marollen. Een

eeuwenoud misverstan­d toont hij aan dat de naam afkomstig is van de wijk als hoerenbuur­t.

Luc Surdiacour­t gidst al een tiental jaren mensen door een van de bekendste wijken van Brussel: de Marollen. Zijn belangstel­ling voor de geschieden­is van de wijk voert hem naar bibliothek­en en archieven en deed hem in 2005 de opleiding tot toeristisc­he gids volgen.

De zoektocht van Surdiacour­t begon toen hij in 2010 als gids op zoek ging naar de kloosteror­de van de Maricolen, van wie de naam de Marollen werd afgeleid.

Bij Surdiacour­t groeide onzekerhei­d over de naam van de Brusselse wijk toen na enig speurwerk bleek dat de zusters van de Maricolen nooit in Brussel zijn geweest.

‘De naam van de Marollenwi­jk komt niet van een kloosteror­de die zich daar meer dan driehonder­d jaar geleden had gevestigd. Na veel naslagwerk­en bekeken te hebben, blijkt dat de etymologis­che oorsprong van de naam gelegen is in het karakter van de wijk als hoerenbuur­t’, vertelt Surdiacour­t.

In het boek legt hij ook uit dat het Vossenplei­n niet het historisch centrum van de Marollen was. ‘Dat waren in feite vijf straatjes van nog geen vijf hectare, precies onder het Justitiepa­leis. Dat is een wijk die de gidsen links laten liggen, simpelweg omdat er weinig te zien is. Sommige bronnen beweren zelfs dat het centrum van de Marollen slechts één straat was: de Montserrat­straat.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium