De Standaard

Duitse regering onder hoogspanni­ng

Merkel vs. Seehofer: wie buigt, wie barst?

- VAN ONZE REDACTRICE KARIN DE RUYTER

BRUSSEL I Hoogspanni­ng in de anders vaak wat saaie Duitse politiek. Bondskanse­lier Angela Merkel (CDU) en haar minister van Binnenland­se Zak en H orst Seehofer (CSU) staan me t getrokken messen tegenover elkaar. Zo hoog loopt de ruzie over migratie op dat de zit ting van he t parlement in Berlijn gistermidd­ag opgeschor t werd om de t wee parlementa­ire groepen van CDU en CSU apart te laten vergaderen. Niemand wist zich te herinneren wanneer dat ooit nog gebeurd was: de t wee zusterpart­ijen vormen al sinds 1949 een gezamenli jke frac tie in het parlement.

Masterplan

De inzet van he t conflict is, al heel de week, Seehofers ‘M asterplan M igratie’. Dat plan om vat 63 punten. Eén daarvan drijft een diepe wig in de frac tie. Seehofer wil dat Duitsland voortaan al aan de grens migranten terugstuur t die de EU zijn binnengeko­men in een andere lidstaat. Die vluchtelin­gen moeten volgens de Europese afsprak en daar geregistre­erd zijn en daar ook asiel aan vragen.

Merkel wil daar niet van weten. Zij vreest dat er dan in Europa een dominoeffe­ct in gang wordt gezet: als Duitsland mensen al aan de grens afwijst – in de praktijk zal dat vooral aan de grens me t Oostenrijk zijn – zal Oostenrijk op zijn beurt mensen aan zi jn grens terugsture­n naar , meestal, Italië. Dat be tekent dat alle migranten die Europa binnenk omen in de aankomstla­nden in ZuidEuropa zullen bli jven zit ten. V an spreiding over de EU is dan geen sprake meer.

Een land kan trouwens nie t zonder meer migranten me teen terugsture­n naar hun land van aankomst in de EU . Eerst moe t hun dossier bek eken worden, en he t land waarnaar ze terug gestuurd worden, moet hen willen ontvangen. Voor Merkel zi jn die Europese regels onaantastb­aar . Zij wil een Europese oplossing voor de migratie, geen nationale.

In Beieren, waar de CSU actief is, vinden in oktober verkiezing­en plaats. Met een ruk naar rechts in het migratiebe­leid wil Seehofer de kiezers terugwinne­n die bi j de jongste federale verkiezing­en overliepen naar de rechtsradi­cale AfD, zodat de CSU haar absolute meerderhei­d kan behouden in het deelstaatp­arlement.

Dat is zo cruciaal voor de Beierse christende­mocraten dat Seehofer er een machtsstri jd voor aangaat met Merkel op het federale niveau. Merkel had, tijdens een lange vergaderin­g woensdagav­ond, voorgestel­d dat migranten vanaf de grens teruggestu­urd konden worden naar landen waarmee daarover een bilateraal akk oord werd gesloten. M aar Seehofer vond dat on voldoende en wi jkt, gesteund – maar allicht ook opgehitst – door zi jn Beierse achterban, geen me ter.

Volgens de krant Augsburger Allgemeine Zeitung zou de CSU zelfs gedreigd hebben de gemeenscha­ppelijke frac tie me t de CDU op te blazen. Dat zou historisch zijn. Sinds 1949 kwam het slechts één keer tot een breuk, in 1976, tjidens he t voorzit terschap van de legendaris­che F ranzJosef Strauss. T oen de CDU echter dreigde dan zelf een afdeling op te richten in Beieren die de CSU zou beconcurre­ren, werden de brokken al snel weer geli jmd.

Ultimatum

Seehofer wil ook nie t wachten om maatregele­n te nemen tot na de Europese top van 28 en 29 juni in Brussel, waar migratie een hoofdthema is. De uitvoering van Europese maatregele­n – als die daar al uit de bus komen – zou veel te lang duren, vindt de CSU . Seehofer stelde zelfs een ultimatum: desnoods voert hij de onderdelen van zijn plan waar voor hij rechtstree­ks verantwoor­delijk is, door bij ministerie­el besluit. En he t terugsture­n van vluchtelin­gen aan de grens behoor t volgens de Duitse media tot zi jn e xclusieve bevoegdhei­d.

Maar als hij dat doet, verklaart hij meteen ook openlijk de oorlog aan Merkel. En dan schiet hij niet alleen de frac tieeenheid, maar onvermijde­lijk ook de Duitse regering af. Er rest M erkel dan immers geen andere keuze dan hem uit de regering te gooien.

Sinds 1949 kwam het slechts één keer tot een breuk tussen CDU en CSU, in 1976

 ??  ??
 ?? © epeefe ?? Als Duitsland mensen al aan de grens afwijst, vreest Angela Merkel dat er in Europa een dominoeffe­ct in gang wordt gezet.
© epeefe Als Duitsland mensen al aan de grens afwijst, vreest Angela Merkel dat er in Europa een dominoeffe­ct in gang wordt gezet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium