De Standaard

Belgisch icoon in Spaanse handen

Only fools never change their mind: modeontwer­per Dries Van Noten geeft na 32 jaar zijn onafhankel­ijkheid op en gaat in zee met het Spaanse Puig.

- VAN ONZE MEDEWERKST­ER LUT CLINCKE

BRUSSEL I Dat Dries V an N oten (60) een meerderhei­dsaandeel in zijn bedrijf verkoopt aan de Spaanse groep P uig, he t moederhuis van onder meer Paco Rabanne, Jean Paul Gaultier en Nina Ricci, komt voor velen als een verrassing . H ij was een van de weinige ont werpers die de volledige controle over hun modelabel hadden. Sinds V an N oten in 1986 zijn eigen label oprichtte, stond hij erop onafhankel­ijk te bli jven.

In die 32 jaar heeft Van Noten zijn modehuis uitgebouwd tot een financieel gezond bedri jf me t een sterk creatief imago. Daarbij heeft hij zich altijd puur gefocust op zijn kledingcol­lecties. De easy moneymaker­s, zoals par fums en accessoire­s, lie t hi j bewust links liggen. Er is wel ooit een artisanaal parfum geweest, maar dat is nooit gecommerci­aliseerd.

Bewust op de r em

Die authentici­teit was altijd al een van de sterktes van V an Noten. Het bedrijf ging de laatste jaren zelfs bewust op de rem staan om nie t té groot te worden. ‘ Het zijn heel goede tijden voor ons, in die mate dat we constant moeten afremmen’, zei Van Noten vorig jaar nog in een interview met het weekblad Elsevier. ‘Ik wil het overzicht kunnen behouden en alles in he t bedrijf blijven opvolgen. Dat kan alleen als je gecontrole­erd groeit. H et is nooit mi jn bedoeling geweest om overal ter wereld winkels te hebben. Die vrijheid om zelf je groeiritme te bepalen, beschouw ik als een grote luxe. En bovendien wil ik naast de mode ook nog een beetje een leven hebben.’

Maar only fools never change their mind. Het feit dat Dries V an Noten dit jaar zestig is geworden, heeft hem misschien doen nadenk en over zi jn eigen toek omst en die van zi jn bedrijf. Dat heeft op lange termijn meer kans om voort te bestaan binnen een kapitaalkr­achtige groep. En me t Puig zit het op dat vlak wel snor. De producten van het Spaanse concern, dat bek endstaat om zi jn lange termijnvis­ie, worden in honderdvij­ftig landen verkocht en waren in 2017 goed voor een omzet van 1,9 miljard euro (zie inzet).

De beslissing komt niet helemaal uit de lucht vallen: eind maart maakte het vooraansta­ande modevakbla­d Women’s Wear Daily al bek end dat Van Noten op zoek was naar een investeerd­er, een bericht dat toen be vestigd noch ontk end werd. Recent werd de NV V an Noten Andries bovendien gesplitst, wellicht als voorbereid­ing op de overname.

De deal met Puig zal de groei van het modehuis Dries V an Noten een boost geven, zonder daarom te snel te willen gaan. De Spaanse groep heeft het over ‘ een voorzichti­ge, intuïtieve groei’. Van N oten laat zi jn levenswerk trouwens nie t los: de ‘significan­te minderheid­saandeelho­uder’ blijft aan het roer als creatief directeur en als voorzit ter van de raad van bestuur . ‘Ik was op zoek naar een sterk e par tner voor mi jn bedrijf dat ik meer dan dertig jaar geleden opgericht heb. M ijn team blijft in Antwerpen gevestigd en we blijven onze goede klantenrel­aties koesteren. Deze nieuwe stap laat ons toe onze dromen te realiseren’, klonk het in een perscommun­iqué. Stellen dat he t label totaal nie t meer Belgisch is, is dan ook wat kort door de bocht.

Succesprod­uct

Van Noten, die deel uitmaakte van de Ant werpse Z es, is een van de grootste succesprod­ucten van de Belgische mode. Zijn universum telt onder meer achttien eigen winkels, van Milaan tot T okio. Een logische stap zou zijn dat Puig dat in eerste instantie uitbreidt met parfums. De creatie van de mannen en vrouwencol­lec ties blijft evenwel in handen van Van Noten en zijn team, wat belangrijk is voor de geloof waardighei­d van he t merk. Sterke collecties en spraakmake­nde shows zwengelen immers de verkoop van andere luxeproduc ten zoals parfums en leder waren aan.

‘De vrijheid om zelf je groeiritme te bepalen, beschouw ik als een grote luxe’ DRIES VAN NOTEN

Vorig jaar

 ?? © Christophe Petit Tesson/belga ?? Van Noten laat zijn levenswerk niet los: hij blijft creatief directeur .
© Christophe Petit Tesson/belga Van Noten laat zijn levenswerk niet los: hij blijft creatief directeur .

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium