De Standaard

Klimaat doet Bourgeois op twee benen hinken

De Vlaamse ministerpr­esident ontkent dat Vlaanderen de Europese energiedoe­lstellinge­n blokkeert. Maar zijn communicat­ie verraadt ongerusthe­id.

- VAN ONZE REDACTEUR BART BRINCKMAN

BRUSSEL I Waarom hamert ministerpr­esident Geert Bourgeois (NVA) plots op een ‘realistisc­he aanpak’ in het klimaatdos­sier, zijn partijgeno­ot Andries Gryffroy nam zelfs het woord ‘ecorealism­e’ in de mond. Dat wi jst meestal op een lome sympathie voor een ambitieus klimaatbel­eid. Bourgeois pikt alvast de beschuldig­ing niet dat V laanderen de opmaak van ambitieuze energiedoe­len wilde blokkeren (DS 14 juni en hiernaast) en zich zo op een lijn zette met OostEurope­se landen die hun steenk oolindustr­ie willen ontzien.

Woensdag benadrukte hi j in he t Vlaams P arlement zi jn ‘ambitie ’. Maar he t moe t ‘ haalbaar en be taalbaar’ zijn. De ministerpr­esident lijkt zo wat op twee benen te dansen. Dat botst met het voluntaris­me van zi jn minister van Energie Bar t T ommelein (Open VLD). Die zag de nieuwe in Europa afgesprok en energiedoe­lstellinge­n best zit ten. H ij beloofde met een ambitieus plan naar de Vlaamse regering te trekken over hoe en hoeveel Vlaanderen kan bijdragen om die doelen te halen. W ellicht zal dat nog voor he t zomerreces zijn.

Het enthousias­me van Tommelein mag dan onuitput telijk zi jn, Bourgeois wil vooral geen loze belof tes maken. Het vastleggen van ambitieuze­re doelstelli­ngen rond hernieuwba­re energie kan geen kwaad. Maar de ministerpr­esident heeft geen zin om vervolgens onder de lat door te gaan. ‘Wij houden van daden en onderbouwd­e daden,’ zei hij. Zijn cijfermate­riaal geeft aanleiding tot nuchterhei­d. I n 20 16 zat V laanderen aan 6,4 procent hernieuwba­re energie,

De retoriek spoort niet helemaal met de feiten. Achter de schermen stelt Bourgeois zich inschikkel­ijk op

een stijging van 4,5 procent in elf jaa.r Het gaat dus traag. Veel ruimte voor windmolens is er nie t. En de zon schijnt hier minder.

Waarnemers zien een Ant werpse greep op de communicat­ie. Eerder stelde de Ant werpse burgemeest­er Bart De Wever (NVA) openlijke vragen bij de kernuitsta­p. De Antwerpse petrochemi­sche industrie zet druk op de k etel. Die vreest be voorrading­sonzekerhe­id of oplopende pri jzen waardoor ze minder produc tief zou zijn. Daarbij wordt gewezen naar de invloed van BASFtopman Wouter De Geest en sec torfederat­ie Essenscia.

De deadline voor de beloofde impactstud­ie voor de nieuwe Europese energiedoe­lstellinge­n werd inderdaad niet gehaald, zeer tot ongenoegen van de ministerpr­esident. Maar Bourgeois’ aanpak wi jst ook op een bepaalde at titude. N et als bi j he t Energiepac­t – dat de k ernuitstap in 2025 vastlegde – dringen de Vlaamsnati­onalisten aan op sluitende berekening­en. Die zijn nooit helemaal waterdicht. H et doe t Bourgeois t wijfelen, wat onbegrip veroorzaak­t. Want het kan de investerin­gsdrang van de energiesec­tor beïnvloede­n.

Maar de retoriek spoort niet helemaal met de feiten. Achter de schermen stelt Bourgeois zich inschikk elijk op. De grote li jnen van he t klimaatbel­eid staan nie t ter disc ussie, alleen de uit werking verloopt soms wat stroever. En dan wil de ministerpr­esident wel eens ner veus worden als dat al te zeer in de verf wordt gezet. Want het schuurt met de goede relatie die de NVA met de natuurbewe­ging wil opbouwen.

 ?? © Philip Reynaers/pn ?? Volgens waarnemers beïnvloedt de Antwerpse industrie de communicat­ie van ministerpr­esident Geert Bourgeois.
© Philip Reynaers/pn Volgens waarnemers beïnvloedt de Antwerpse industrie de communicat­ie van ministerpr­esident Geert Bourgeois.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium