De Standaard

Akkoord over Europese energiedoe­len

-

Tegen 2030 moet de Europese Unie 32 procent van haar energie halen uit hernieuwba­re bronnen, zoals wind of zon. De Europese lidstaten hebben daarover woensdagna­cht een voorlopig akkoord bereikt met de Commissie en het Parlement. Tot nog toe was 27 procent groene energie de ambitie, maar de lat moest hoger om de klimaatbel­oftes van Parijs te halen.

De nieuwe doelstelli­ng is wettelijk bindend. Bovendien maakt de Europese Commissie in 2023 een evaluatie van de progressie, hetzelfde jaar waarin ze de voortgang van de Parijse klimaatbel­oftes onder de loep neemt. De Commissie kan de doelstelli­ngen dan bijsturen, maar alleen naar boven toe. In het akkoord staat ook dat palmolie tegen 2030 niet meer mag worden gebruikt voor biobrandst­of in de transports­ector . Niet alle lidstaten wilden die energieamb­itie aanscherpe­n. België lag dwars, omdat de Vlaamse regering op de rem stond. Daarmee zat ons land tijdens de onderhande­lingen in het kamp van klimaatsce­ptische landen als Polen en Hongarije.

‘De nieuwe doelstelli­ng is een mooie tussenstap’, zegt Bram Claeys, directeur van de Organisati­e voor Duurzame Energie. ‘Volgens berekening­en van de Commissie en het Internatio­naal Agentschap voor Hernieuwba­re Energie is ze zeker haalbaar voor Europa.’

Dat er nog geen akkoord is om ook de ambitie voor energieeff­iciëntie op te krikken, werpt ‘een schaduw over het akkoord’, zegt Claeys. Het Europees Parlement wil dat we tegen 2030 minstens 32,5 procent minder energie gebruiken, tegenover 30 procent nu. (kde)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium