De Standaard

Tabakssect­or wil De Block blokkeren

-

Minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block (Open VLD) wil dat sigare tten in 2020 alleen nog in neutrale pakjes verk ocht worden. De grote tabaksfabr­ikanten in ons land, zoals Philip Morris en British American Tobacco, kregen dat te horen op een vergaderin­g bij de minister. Jan Eyckmans, woordvoerd­er van de FOD V olksgezond­heid: ‘De minister had beloofd de sec tor in te lichten wanneer haar plannen concreter werden. We hebben alle intenties uitgelegd, de invoering in andere landen besproken en daarna opmerkinge­n en bezwaren genoteerd. Die bezorgen we later aan he t kabinet.’ Dat moe t De Blocks voornemen nog bekrachtig­en. Onder meer in Frankrijk, het VK en Australië zijn er al neutrale pakjes. De tabakssec tor verloor er elke rechtszaak om de in voering ervan tegen te houden.

Zwaar lobbyen

Door de samenkomst bij Volksgezon­dheid krijgt de sec tor de kans om zwaar te lobbyen en hij is dat ook vast van plan, zo blijkt uit bewijzen waarover Het Nieuwsblad beschikt. Het plan is parlements­leden en vicepremie­rs te benaderen.

Minister De Block benadrukt dat zij tot nu toe nog nie t door haar liberale collega’s benaderd is met de vraag haar plan te laten varen.

Toch bestaat de kans op ver traging, zegt Luk Joossens van de Associatio­n of European Cancer Leagues. Hij kent de industrie erg goed. ‘ Volksgezon­dheid had moeten wachten me t het verwittige­n van de sec tor tot er een consensus was binnen de regering. Die is er nu nog nie t en dus staat de deur open voor pogingen tot sabotage.’ (jom)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium