De Standaard

‘Alsof mijn leven opnieuw begint’

Piera Aiello was getuige van de maffiamoor­d op haar man. Het dwong haar tot 27 jaar in de schaduw, ver weg van Sicilië. Nu treedt ze voor het voetlicht, als parlements­lid in Rome.

- VAN ONZE REDACTRICE INE ROOX

BRUSSEL I ‘Na zoveel jaar in de schaduw ben ik nie t bang meer om mijn gezicht te tonen ’, zei Piera Aiello (51) woensdag aan de pers in de Siciliaans­e hoofdplaat­s Palermo, waar ze andere lotgenoten ontmoe tte om hen een hart onder de riem te stek en.

Aiello was in 1991 ge tuige van de maffiamoor­d op haar man Nicolò, eveneens een maffioso. Ze besloot te getuigen tegen de killers van haar man en dat leidde tot de arrestatie van verschille­nde maffialede­n. Als ge tuige moest Piera Aiello t wee jaar later van naam veranderen en Sicilië ont vluchten.

De gezichtslo­ze kandidate

Tijdens de parlements­verkiezing­en van 4 maar t raakte Aiello verk ozen namens de Vijfsterre­nbeweging. Nochtans had ze anoniem, en vaak me t een sluier over he t gezicht, campagne ge voerd. Dat le verde haar de bi jnaam ‘de gezichtslo­ze kandidate’ op. Nu ze haar zitje in Montecitor­io opneemt, lijkt een leven in de anonimitei­t nie t langer werkbaar – he t parlement in Rome wordt dagelijks belaagd door repor ters en cameraploe­gen.

Woensdag raapte Aiello al haar moed bijeen en lie t ze zich voor he t eerst sinds 1993 fotografer­en. Z e trad uit de schaduw, uitgereken­d in Palermo, de hoofdplaat­s van Sicilië, he t eiland dat lange ti jd in één adem werd genoemd met maffiagewe­ld.

Haar levensverh­aal is e ven tragisch als bijzonder. Ze groeide op in P artanna, in de provincie T rapani. Vandaag is dat deel van Sicilië nog steeds een bolwerk van de Siciliaans­e maf fia Cosa Nostra, en he t territoriu­m van diens belangrijk­ste voortvluch­tige, Matteo Messina Denaro.

Maffiajage­r Borsellino

Op haar veer tiende leerde ze Nicola Atria kennen, de zoon van maf fiabaas Vito Atria. Vier jaar later werd ze gedwongen met de zoon van don Vito te trouwen. In 1985, negen dagen na haar huwelijk, werd de maf fiabaas vermoord, en in 1991 ook zi jn zoon. Maffiosi schakelden Nicola uit in Piera’ s pizzeria. ‘Hij viel in mi jn armen, en stierf ’, zei ze in de Italiaanse pers.

Omdat ze van een maf fiamoord getuige was ge weest, was ook Piera’ s le ven vanaf dan in ge vaar. Samen me t Rita, de zus van haar vermoorde man, kwam ze uiteindeli­jk in contac t met de magistraat Paolo Borsellino. Die ontfermde zich over beide jonge vrouwen, die hem beloonden me t waardevoll­e informatie over Cosa N ostra. Het getuigenbe­schermings­programma en vooral de vergoeding voor maf fiaslachto­ffers stonden in die jaren nog niet op punt. V olgens Piera, die onderzoeks­rechter Borsellino als ‘ oom Paolo’ omschrijft, stopte die haar aan he t einde van de maand wat geld toe, om rond te komen.

Op 19 juli 1992 werd P aolo Borsellino onder he t keukenraam van zijn moeder in Palermo door de maf fia opgeblazen. Enkele maanden eerder had de maffia zijn collegamag­istraat en

Aiello voerde anoniem campagne, vaak met een sluier over het gezicht

boezemvrie­nd Giovanni Falcone al me t een autobom vermoord. Daar hield he t drama niet op. Piera’s schoonzus Rita Atria voelde zich nie t langer beschermd en stor tte zich kort nadien van een balkon. Ze was ze ventien jaar.

Met Aiello liep he t anders, een teken dat de ti jden veranderen. Zij was één van de eerste ge tuigen van een maffiamisd­aad die besloten samen te werken met justitie. Nu is ze verk ozen in het Italiaanse parlement, dankzi j de haast 80.000 voorkeurst­emmen die ze kreeg in Marsala, de Siciliaans­e stad waarin Paolo Borsellino werkte als procureur. Het illustreer­t de sterk e groei van he t verzet op Sicilië tegen de maffia. Aiello zal nog steeds een politieesc­orte nodig hebben in Rome. Toch voelt ze zich ‘als herboren ’.

 ?? © belga ?? Woensdag raapte Piera Aiello al haar moed bijeen en liet ze zich voor het eerst sinds 1993 fotografer­en.
© belga Woensdag raapte Piera Aiello al haar moed bijeen en liet ze zich voor het eerst sinds 1993 fotografer­en.
 ?? © blg ?? Piera Aiello als twintiger .
© blg Piera Aiello als twintiger .

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium