De Standaard

Het drama dat Europa’s grenzen opende

-

De smokkelaar­s die 71 mensen lieten stikken, kregen gisteren hun straf. Het drama schokte Europa zodanig dat het even zijn grenzen opende.

KECSKEMET (REUTERS) I Extreem wreed, zo noemde de Hongaarse rechter Janos Jadi de vier mensensmok­kelaars die hij gisteren tot 25 jaar cel veroordeel­de. Op het hoogtepunt van de vluchtelin­gencrisis bracht he t viertal – een Afghaan en drie Bulgaren – tot honderd mensen per dag van Hongarije naar Oostenrijk of verder naar Duitsland.

Op 27 augustus 2015 werden in een koelwagen die ze hadden achtergela­ten in he t Oostenri jkse grensdorp Parndorf, de lichamen van 59 mannen, acht vrouwen en vier kinderen uit Syrië, Irak en Afghanista­n ge vonden. De li jken waren in verregaand­e staat van ontbinding. De groep was t wee dagen eerder ver trokken in Roszke aan de ServischHo­ngaarse grens.

Sigaretten

‘De slachtoffe­rs moeten beseft hebben dat ze zouden stikken’, zei de rechter, ‘want ze schreeuwde­n en bonkten op de deur en smeekten om lucht. ’ Telefoonta­ps door de H ongaarse politie brachten aan het licht dat bendeleide­r Samsoor Lahoo (31) op de hoogte was en dat hij de chauffeur verbood de koelwagen te openen.

De chauf feur was M itko, een Bulgaar die in Hongarije woonde. Hij was dat type vrachtwage­n niet gewend en wist nie t hoe hi j de deur op een kier kon laten staan, zodat de vluchtelin­gen lucht kregen. De wagen was trouwens veel te klein voor de grote groep, waardoor ze de hele reis moesten rechtstaan.

Mitko (29) was handelaar in tweedehand­swagens ge weest en chauffeur van busjes die Bulgaarse werkers naar wer ven in W estEuropa bracht. M aar de snelheidsb­oetes liepen op en dan volgde nog een celstraf voor een overval op een benzinesta­tion. Sigaretten­smokkel bracht soelaas voor zijn geldproble­men.

Toen de vluchtelin­gencrisis uitbrak, schakelde Mitko’s bende over op de nog lucratie vere mensensmok­kel.

Levenslang/vrijspraak

In een verklaring op de website van de rechtbank zegden de beklaagden dat het hen speet. Maar de aanklager wees erop dat de beklaagden voordien al honderden migranten op dezelfde onmenselij­ke manier hadden vervoerd, uit puur winstbejag.

De aanklagers waren he t nie t eens met de straf. Ze gaan in beroep en eisen le venslang. Ook de advocaten van he t vier tal leggen zich nie t neer bi j he t vonnis. Zi j eisen lichtere straf fen voor mensensmok­kel en vrijspraak voor de aanklacht wegens doodslag .

Mede door de veront waardiging over dit drama werden de grenzen ti jdelijk geopend voor honderddui­zenden migranten die WestEuropa wilden bereiken.

Bendeleide­r Samsoor Lahoo verbood de chauffeur de koelwagen te openen

 ?? © ap ?? De Afghaanse bendeleide­r Samsoor Lahoo.
© ap De Afghaanse bendeleide­r Samsoor Lahoo.
 ?? © afp ?? De koelwagen waarin de vluchtelin­gen stikten .
© afp De koelwagen waarin de vluchtelin­gen stikten .

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium