De Standaard

Olie Classico op en naast het voetbalvel­d in Moskou

- DE GROTE MARKT PASCAL SERTYN In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

De pandoering die SaudiArabi­ë gisteren op he t WK kreeg van gastland R usland, heeft allicht geen in vloed op wat vertegenwo­ordigers van beide landen ter gelegenhei­d van deze openingswe­dstri jd naast he t veld bedisselde­n over hun olieproduc tie.

Het treffen tussen de nationale elf tallen van beide landen werd de voorbi je dagen trouwens toepasseli jk omgedoopt tot de ‘ Oliederby ’ of zelfs ‘Olie C lassico’. Want het onwaarschi­jnlijke toeval wil dat de wedstri jd plaatsvind­t in de aanloop naar een belangri jke bijeenkoms­t van de Opec, he t kartel van olieproduc­erende landen. Volgende week moe t het kartel, waarvan Rusland geen deel uitmaakt, beslissen of he t al dan nie t meer olie zal bovenhalen.

Het valt echter nie t uit te sluiten dat momenteel in Moskou daarover al afsprak en worden gemaakt tussen de Russische en Saudische machthebbe­rs. W ant niet enkel de Russische president V ladimir Poetin was gisteren present in de tribunes, ook de Saudische kroonprins M ohammed bin Salman en zi jn minister van Energie waren afgezakt naar de R ussische hoofdstad voor de wedstri jd … en voor een politiek toptref fen op he t allerhoogs­te niveau. Met olie als een van de belangri jkste gesprekson­derwerpen.

De hamvraag is of de zogehe ten Opec+, de olieallian­tie tussen de Opec en R usland, in stand kan worden ge

De Saudi’s en Rusland lijken vastbeslot­en hun oliecoalit­ie voort te zetten

houden. De Opec staat onder druk om de olieproduc tie te verhogen. Volgens de Amerikaans­e president Donald Trump heeft de Opec een kunstmatig­e pri jsstijging in de hand gewerkt. In de VS is de benzinepri js gevoelige materie. Te meer omdat in november een grote verkiezing­sronde voor he t Amerikaans­e Congres plaatsvind­t.

De prijs voor een vat ruwe olie (159 liter) steeg de voorbije twaalf maanden van 45 naar 75 dollar . Met zelfs kortstondi­ge pieken van bijna 80 dollar per vat in de loop van vorige maand. De pri jsstijging kwam er nadat de Opec en R usland zo’n twee jaar geleden voor he t eerst sinds lang de violen hadden gestemd over een gezamenlij­ke producties­trategie. Wat uiteindeli­jk resulteerd­e in een beperking van de olieproduc tie met 1,8 miljoen vaten per dag door de Opec+. De daling liep zelfs op tot bijna 2,2 miljoen vaten, onder meer door de politiek e en economisch­e onrust in V enezuela, een van de leden van de Opec.

De Saudi’s, die zeer zwaar wegen op de beslissing­en van het Opeckartel, en R usland lijken alvast vastbeslot­en om hun oliecoalit­ie voor t te ze tten. We zijn allebei voorstande­r om stap voor stap de olieproduc tie op te trekken, zei de R ussische minister van Energie gisteren na de eerste gesprekken met de Saudische hoge gasten.

De meningen lopen nog wel uiteen over de aantallen. Er wordt gespec uleerd over een verhoging me t 1 miljoen vaten per dag . Dat lijkt op he t eerste gezicht een serieuze bijkomende plas olie, maar he t gaat slechts over 1 procent van alle olie die momenteel wereldwi jd wordt bovengehaa­ld.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium