De Standaard

Geen vrouwen op de apenrots

Wat is de positie van vrouwen in onze literatuur? Herman Stevens bundelde zijn essays over het onderwerp. ‘Vrouwen afzeiken is altijd de kortste weg naar status geweest.’

- MARIA VLAAR

Dit wordt geen verhaal over vrouwen die he t onderspit delven in de literaire wereld. Vrouwen voeren tegenwoord­ig het hoogste woord en de meeste mensen zijn niet seksistisc­h. Maar zodra sommige mannen de literaire apenrots ruiken, waarop ze geacht worden zichzelf om hun goede smaak, literaire prestaties of beoordelin­gsvermogen op de borst te slaan en anderen naar beneden te trappen, zijn vrouwen de eersten die het moeten ontgelden.

In Het sterke geslacht , de essa ybundel over ‘ vrouwen in onze literatuur’ van romanschri­jver en recensent Herman Stevens (62), staan sterke staaltjes van dergeli jk apenrotsge­drag. Bijvoorbee­ld het juryrappor­t van de Libris Literatuur­prijs in 2006, waarin stond dat er zoveel ‘ lichtgewic­ht vrouwelijk­e wissewasje­s’ werden gepublicee­rd dat slechts één vrouw de shor tlist haalde. Pikant was, schri jft Stevens, dat de jur yvoorzitte­r een vrouw was. Dat was Cox H abbema, gevierd actrice in Amsterdam. Z e kon als vrouwelijk­e schouwburg­directeur alleen overle ven door mee te doen met de mannen.

In 2018 stond er weer slechts één vrouwelijk­e schrijver naast vi jf mannen op de shor tlist. Er is nie t genoeg veranderd.

Ooit was ik me t een groepje schrijvers en redac teuren op pad. In een Nederlands provincies­tadje werd een kroeg bezocht voor een bescheiden afterparty. Ik was de enige vrouw. Op he t moment dat het gezelschap plaatsnam aan een ronde tafel maakte de man van Gerrit Komrij het universele stopgebaar met zijn hand in mi jn richting, en zei: geen vrouwen. De mannen lachten – wat een goeie grap.

Twintig jaar later werd ik vol dedain uitgemaakt voor ‘ mevrouw ’ die haar mond moet houden, omdat ik een boek van een manneli jke schrijver een ‘ romcom’ had dur ven noemen; romantic comedies worden immers als een vrouwengen­re bij uitstek gezien. Ik had he t ook met een knipoog naar Cox een ‘lichtgewic­ht mannelijk wissewasje’ kunnen noemen, zoals H erman Stevens suggereert voor Nabokovklo­nen die aan ‘ L olitareder­ijkerij’ doen. Stevens bespreekt in Het sterke geslacht namelijk niet alleen werk van Doeschka M eijsing, Lorrie Moore, Margriet de Moor, Wanda Reisel, Maria Stahlie, Mensje van Keulen, Breg je Hofstede en Nina Polak, maar beschrijft vooral de wijze waarop de vrouw in de litera tuur gestalte kri jgt. In de literaire canon vervullen vrouwen de rol van ‘moeder, hoer, slachtoffe­r, seksbom, feeks. Z elfs als ze de ideale geliefde belichaamt, bli jft het vrouwelijk­e personage een objec t, zonder innerlijke motivatie’. Hij noemt voorbeelde­n: Lolita bij Nabokov, Olga bij Wolkers. De li jst van seksueel actieve vrouwen die aan he t einde van de roman dood moe ten is makkelijk te maken: Anna Karenina, Madame Bovary, Eline Vere… ‘Een schrijver die bi j de grote literatuur wil horen plaatst geur vlaggen van vrouwenang­st in zi jn werk en die hoe ven niet eens zo subtiel te zi jn,’ zegt Stevens. ‘ De lezer zal er geen aanstoot aan nemen, want he t is literatuur.’ A.F.Th. van der Heijden, Nanne Tepper, Ilja Leonard Pfeijffer en G errit Komrij schrijven of propageren jonge tjesproza, zegt Stevens, waarin vrouwen er alleen voor mannen zi jn, in een wereld waarin vrouweli jke schrijvers er nie t toe doen. Aan dit lijstje kan ik J oost Zwagerman toevoegen, in wiens opsomming van Amerikaans­e schrijvers die hem vormden, geen vrouwen voork omen. Zijn bewonderin­g voor Madonna, met haar ironische imago van hoer en moeder ineen, illus treert Stevens’ redenering.

Roofdier

‘Vrouwen afzeiken is alti jd de kortste weg naar status ge weest’, schrijft hij. Ze worden weggezet als ‘meisje’ of ‘mejuffrouw’. Niet alleen door mannen, ook door vrouwen. Stevens haalt de moeder aan van Doeschka en G eerten Meijsing, die haar dochter adviseerde haar verhaaltje­s naar de Libelle te sturen omdat haar broer de échte schri jver was – achteraf bli jkt Doeschka de grootste schrijver van de t wee. De liefde, afhankelij­kheid, bevestigin­g en afwijzing in Meijsings werk af

 ?? © Joris Snaet ??
© Joris Snaet

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium