De Standaard

Een verstekeli­ng in het Witte Huis

Hoe zullen de VS eruitzien in 2114? J.G. Ballard schetst alvast een apocalypti­sch beeld.

- ALEXANDRA DE VOS

Het is soms moeili jk te geloven in deze dagen van Trump en fake news, van mislukte klimaatakk­oorden en pe tjes die iets te hard ‘mak e America great again’ schreeuwen, maar ooit was Amerika groots. Dat was he t althans in de dromen van generaties emigranten die de oversteek waagden. Van een vermoeid Europa zeilden ze naar een land waar alles k on. Waar de arme boer de luie aristocraa­t k on voorbij steken zolang hij maar de juiste pioniersge­est had. W aar Hollywood platinablo­nde barmeisjes als godinnen de diepblauwe lucht in tilde, boven de Californis­che palmbomen. Waar neon straalde in de woestijn, gangsters als filmsterre­n gevierd werden en de T win Towers onverwoest­baar leken. Zelfs de maan bleek maar een Apollovluc­ht weg .

De achterblij­vers in nederiger windstreke­n konden over dat Amerika dromen via de foto ’s in de glossy’s. De Russen konden het continent haten wat ze wilden, niemand was immuun voor he t glamoureuz­e Amerika van de fif ties en de sixties. Zelfs een welgemanie­rde Engelse sfschrijve­r als J.G. Ballard kreeg er sterretjes van in de ogen. H ij noemde die massaal gedeelde droom van vrijheid en de jacht op geluk ‘ de laatste grote illusie van de t wintigste eeuw’.

Maar wat hij ook zag , zo rond he t einde van de jaren 70, was een droom die op he t punt stond te verpulvere­n. De oliecrisis was nie t mals voor eigenaren van Cadillacs en privévlieg­tuigen. Blank en zwar t stonden elkaar naar he t leven, latino’s knapten het vuile werk op. De dreiging van een k ernoorlog bleef sluimeren. En filmster/president Ronald Reagan had geen zin in groene energie en vakbonden. H et sociale weefsel rafelde uit, de ‘greed is good ’politiek van Wall Street kon weleens op een ramp uitdraaien.

Ballard, die kapitalism­e ver foeide maar gefascinee­rd was door ecologie en technologi­e, zag he t al voor zich: een woestenij Amerika, ‘ door een hebzuchtig volk beroofd van al zi jn kolen en olie’. Een Amerika van na de zondvloed. Zijn pas ver taalde roman Hello America (1981) stort je in die sfapocalyp­s.

Sahara

We schrijven 2114. De Amerikaans­e droom is al langer dan een eeuw dood, gestorven toen de laatste in woners het continent verlie ten, terug naar Europa of Afrika. V erzwakt door de totale uitput ting van grondstoff­en stortte de Amerikaans­e economie in. Rusland zag zijn kans schoon om zijn eigen klimaat te be vruchten en bouwde een dam in de Beringstra­at. Die omkering van de arctische stroming veranderde de Oostkust van Amerika in een sahara, het Westen in een tropisch regen woud. New York, ooit he t centrum van ’s werelds bedrijvigh­eid, werd een fossiel bedekt me t zand, ‘ even ver weg van de werk elijke wereld als Persepolis of Pompeii’.

Toch is he t in die ha venstad met een miljoen blikkerend­e lege ramen dat een Europese e xpeditie aan land gaat. De reden: een verontrust­ende meting van radioac tiviteit in he t Midwesten. Is het oude kernarsena­al ontploft, zijn centrales gaan lekk en? Twee atoomgelee­rden, kapitein Steiner, de briljante scheepstec­hniek er McNair en de jonge verstek eling

Wayne wagen hun le ven om het antwoord te vinden. V oor Wayne, afstammeli­ng van een verloren Amerikaans­e vader en fan van popAmerica­na, is dit he t avontuur van zijn leven. Volgens McNair kan zijn brandende ambitie van hem weleens de vijfenveer­tigste president van een nieuw Amerika maken. ‘Van verstekeli­ng tot he t Witte Huis, er zi jn gekkere dingen gebeurd ’.

Die gekkere dingen vindt de e xpeditie onderweg, waar ze groepjes Amerikaans­e nomaden ontmoeten met namen als H einz, Xerox en Pepsodent. Verroeste reclamebor­den zijn hun enige scholing , hun grootste angst de ‘visioenen’ die aan de nachtelijk­e hemel verschijne­n. Als Wayne en co L as Vegas bereiken vinden ze een lege stad badend in neon, een ‘elektrisch paradijs’ dat de jungle vegetatie in de straten in een gouden gloed zet. Aan de knoppen van dit stedelijk relict zit de neurotisch­e president Manson. Zijn taskforce bestaat uit jonge latino ’s. De Europeanen zullen ontdekken dat Manson nog wat meer kan dan nachteli jke visioenen oproepen. Valt Amerika nog te redden als hi j zijn wanen vrij spel geeft?

Panorama

Hoe Ballard er vandaag over zou denken weten we nie t, maar in 1981 had hij nog een dosis optimisme in petto. En misschien k omt het door zijn liefde voor M arvelcomic­s dat de roman bevolkt is me t personages die zo uit een strip li jken te komen. Ze zijn even vlak en lineair als L ois Lane en grossieren in clichés. Zie bi jvoorbeeld de ‘ beeldschon­e’ blonde atoomgelee­rde Anne Summers, die meer belangstel­ling lijkt te tonen voor vintage cocktailju­rkjes dan voor seismograf­ische activiteit.

Hallo Amerika overtuigt wél me t zijn technologi­sche verbeeldin­gskracht en zijn beschrijvi­ng van bijzondere panorama’s – ‘ een stalen hemel met ramen die openden op he t niets’ of ‘ iriserende bomen tegen een achtergron­d van eindeloze buiten wijken en fabrieken, allemaal e ven stil en vergeten onder een mantel van glazig licht’.

Ballard heeft ideeën zat en zi jn kritiek op een c ultuur van lege symbolen en consumenti­sme staat ook in 2018 als een huis. Alleen mist zi jn schrijven diepgang en een roman kan niet zonder. Als scenario voor een sffilm zou dit boek wonder wel werken, en nu N etflix er regisseur Ridley Scott op wil loslaten kun je maar het beste hopen. Hallo Amerika heeft dat ene mirak el nodig. Grootse Amerikaans­e dromen, die moet je zo lang he t kan in le ven houden.

Valt Amerika nog te redden als de president zijn wanen vrij spel geeft?

 ?? © Timothy A. Clary/afp ??
© Timothy A. Clary/afp

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium