De Standaard

De gezichten van Missouri

Reportage In Amerikanen lopen niet bundelt journalist en schrijver Arjen van Veelen zijn onthutsend­e impressies over St. Louis en Missouri.

- STEVEN DE FOER

Dat Amerikanen nie t te voe t gaan is een bekende cliché. Ook Ar jen van Veelen wist dat toen hi j zich in 20 14 in de VS vestigde. Hij dacht, zoals velen, dat die manische neiging om zelfs voor de geringste verplaatsi­ng de auto te nemen, louter een teken van vadsigheid was. T oen kwam hij in St. L ouis terecht, zonder zi jn huiswerk te maken. ‘ Misschien had de lage huurpri js ons moeten opvallen’, schrijft hij met enige zelfspot. Of misschien had hi j moeten weten dat de hoofdstad van M issouri volgens de statistiek­en de meest misdadige stad van de V S is, en sterk gesegregee­rd in een zwar t en een blank stadsdeel. De woonst bleek in een on veilige verpauperd­e wijk te lig gen, en Van Veelen ontdekte dat Amerikanen ook om andere redenen nie t lopen. Omdat he t gevaarlijk is (of omdat ze he t zo percipiëre­n), of omdat ze nie t willen overkomen als sukkels die zich geen auto kunnen veroorlove­n. M aar hij vertelt ook over de Amerikanen die wél te voet gaan. Z e moeten, omdat ze hun gammele auto als onderpand hebben gege ven voor een peperdure lening . Van Veelen is op zi jn best als hi j vertelt over de instor ting van de American Dream.

Op het einde van de negentiend­e eeuw gold St. L ouis als een wereldstad in wording . Sommigen zagen er zelfs de potentiële hoofdstad van de V S in. Van Veelen legt het onthutsend­e mechanisme uit van de Great M igration van voormalige sla ven uit he t Zuiden, de blanke stadsvluch­t die volgde, de grondspecu­latie en he t racisme, de instor ting van de welvaartss­taat, de misdaad en de armoede.

Hij trekt ook naar een heel ander M issouri: het conservati­eve heartland, met stadjes zoals Paris, Cairo, Brussel en Amsterdam. Hun namen verraden een ambitieuze star t, maar ze zijn evengoed aan zware erosie onderhevig als de grote stad. H ier wonen de teleurgest­elde witte boeren die en masse op Trump gestemd hebben en de Filipino ’s, Somaliërs en Guatemalte­ken die voor een habbekrats het werk doen dat zi j vroeger deden. Twee werelden, allebei wanhopig .

Van Veelen schrijft uitstekend en mixt feiten, getuigenis­sen en persoonlij­ke overweging­en die openhar tig en zelf kritisch zijn. Toch raakt het boek nie t los van zi jn ontstaansg­eschiedeni­s. Het is gebaseerd is op een reeks verhalen die van 20 14 tot 2016 werden gepublicee­rd door De Correspond­ent. De meer tijdloze stukken werken nog uitstekend, maar wat moeten we vandaag me t de impressies van kandidaat Trump op campagne, of van de sfeer in F erguson tijdens de eerste dagen van de ‘ Black Lives M atter’rellen?

Van iemand met Van Veelens talent zou je een dreun van een Amerikaboe­k ver wachten. Het blijft te vaak bi j impressies van een Europeaan die verontwaar­digd vaststelt hoe ontzettend verdeeld, oneerlijk en racistisch de Amerikaans­e maatschapp­ij is.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium