De Standaard

Eén jaar Balta, één jaar teleurstel­ling

- VAN ONZE REDACTEURS DRIES DE SMET PASCAL DENDOOVEN

Van de achttien beursintro­ducties die de Brusselse beurs de afgelopen vijf jaar te verwerken kreeg, was de tapijtgroe­p Balta de grootste daler in jaar één van de beursgang. Maar dat zegt niet noodzakeli­jk veel over de langere termijn.

BRUSSEL I Het aandeel van de tapijtgroe­p Balta sloot gisteren, één jaar na zijn beursgang, af op 5,05 euro. Dat is 61,9 procent lager dan de introducti­eprijs van 13,25 euro waartegen het op 14 juni vorig jaar naar de beurs trok. Die 13,25 euro was de onderkant van een vork die initieel 16 euro als bovenkant had, maar verlaagd werd tot 13, 75 euro.

Kwetsbaar

Stijgende grondstofp­ri jzen die onvoldoend­e konden doorgereke­nd worden, ongunstige wisselk oersen en omzetverli­es bij belangrijk­e klanten ze tten Balta onder druk. I n GrootBritt­annië leidde de onzekerhei­d rond de Bre xit tot terughoude­ndheid bij de consumente­n. Een grote klant, Carpetrigh­t, kwam ook nog eens in slechte papieren terecht.

In plaats van een stijging van de brutobedri­jfswinst tot 100 miljoen en meer daalde die afgelopen jaar met 10,4 procent tot 87,3 miljoen. En ook dit jaar zit er geen sti jging in, liet het bedrijf weten. Voldoende reden voor beleg gers om he t aandeel te dumpen. Aan die val li jkt maar geen einde te k omen. Gisteren bereikte het aandeel in de loop van de dag een nieuw dieptepunt (5,03 euro). Sinds het begin van dit jaar daalde de koers met 41,4 procent.

De beursgang van Balta vorig jaar baadde in een sfeer van optimisme. Analisten leken niet te beseffen dat Balta uit een periode van rugwind kwam met lage grondstofp­rijzen en een zwakke dollar. Er werd ook vergeten dat de tapijtsect­or cyclisch is en Balta op he t voor de verk opers meest gunstige moment naar de beurs k wam. Balta is ook relatief kwetsbaard­er dan sommige andere meer gediversif­ieerde vloerbedek­kingsbedri­jven omdat he t enkel tapijt ver vaardigt. Grote spelers als Mohawk en T arkett zit ten ook in harde vloerbedek­king (hout, vin yl …), dat meer groei toont dan tapijt. Toch hebben ook die bedri jven het dit jaar moeili jk op de beurs. M ohawk verloor sinds he t jaarbegin 23 procent van zi jn k oers, Tarkett 26 procent.

Het tij keren

Het wordt voor Balta een klus om het tij te keren. Ceo Tom Debusscher­e zei eerder dat hi j een moeili jke eerste jaarhelf t ver wachtte en een betere tweede jaarhelft. Dat heeft te maken met de vergelijki­ngsperiode. De eerste helft van 2017 was nog een goed halfjaar voor Balta, ter wijl de verslechte­ring vooral in he t derde en vierde kwartaal plaatsvond.

Eén jaar beurskoers zegt niet veel over waar Balta over enk ele jaren kan staan. Bpost bi jvoorbeeld, dat een goed eerste beursjaar k ende, verloor recent alle winst. Celyad (Cardio3Bio­sciences) stond een jaar na de af trap spec taculair hoger , maar viel al snel terug. Van die winst bleef zogoed als nie ts over. ArgenX beleefde vier jaar na zijn beursgang zijn glorieperi­ode. De koers ging bijna maal tien tegenover de introducti­eprijs. Op de eerste beursdag was die nog met 7 procent gezakt.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium