De Standaard

‘Mobiele data zijn in België veel duurder dan elders’

MINISTER VAN TELECOM ALEXANDER DE CROO (OPEN VLD) (IN EEN PERSBERICH­T)

- VAN ONZE REDACTEUR RUBEN MOOIJMAN BRUSSEL I

De drie mobiele operatoren in België vinden een vierde speler nie t nodig, omdat surfen hier volgens hen nie t duurder is. Minister De Croo ontkent dat en baseer t zich op een Europese vergelijki­ng door het Finse onderzoeks­bureau Re wheel. Dat maakte een overzicht van het aantal gigabytes dat je voor 30 euro k oopt. België scoort in dit overzicht erg slecht met niet meer dan 12 gigabytes (GB). In Frankrijk koop je voor dat bedrag tien k eer zoveel data. In negen Europese landen, waaronder Nederland, staat er zelfs geen limie t op.

Geen van de drie grote providers biedt een mobiel abonne ment met meer dan 10 GB data voor 30 euro. Een nieuwe pri jsbreker in Italië, Iliad, lanceerde onlangs een aanbod van 30 GB voor 5,99 euro per maand. I n Nederland biedt TMobile onbeperkt dataverkee­r voor 33,50 euro per maand en heef t Tele2 zelfs al voor 23 euro een unlimiteda­bonnement. In Frankrijk biedt prijsbreke­r Free (een merk van Iliad) al een illimitéab­onnement voor 19, 99 euro per maand (alleen in de grote steden). De Croo ver wijst graag naar dit Franse model, waar Free een nieuwe dynamiek aan de markt heef t gegeven.

Uit analyses van he t prijsnivea­u in Europese landen door zowel de Belgische toezichtho­uder BIPT als de Europese Com

missie komt hetzelfde beeld naar voren: de Belgische pri jzen voor mobiel dataverkee­r zijn niet hoger dan elders, mits de gebruikers­profielen gematigd blijven. Maar voor grootverbr­uikers schieten de prijzen de

hoogte in. In de Europese studie komt België er voor de grootverbr­uikersprof­ielen (10 en 20 GB) als verre weg de duurste uit.

Grootverbr­uikersprof­ielen zullen almaar belangrijk­er worden. Steeds meer mensen, vooral jongeren, willen overal en alti jd online toegang hebben, ook als dat een hoog data verbruik meebrengt, zoals video of muziek.

Maar de prijsverge­lijking voor mobiel internet vertelt niet alles. ‘Het is op de markt van de allinbunde­ls dat de operatoren het hardst me t elkaar conc urreren’, zegt Simon November van TestAankoo­p. Ruim twee derde van de Belgische telecomkla­nten kiest voor een bundel en van hen neemt bijna een derde ook mobiele diensten af. Dat deel groeit gestaag.

Een vierde operator me t alleen mobiele diensten schudt de markt niet voldoende op, denkt November. Dat bli jkt ook uit de problemen van Orange Belgium omdat het bedrijf niet over een eigen kabelinfra­structuur beschikte. Pas sinds he t toestemmin­g kreeg om de kabel van T elenet te gebruiken, kan he t weer volwaardig concurrere­n met Proximus en Telenet. Bovendien hebben veel Bel

gen een gsm van het werk en kiezen zij niet zelf de provider. Zo heeft marktleide­r Proximus twee derde van de zak elijke mobiele markt in handen.

Conclusie: De kosten voor data in België zi jn vergelijkb­aar met de buurlanden, maar alleen als dat beperkt is. En dat is steeds minder he t geval.

 ?? © BELGA ?? Alexander De Croo
© BELGA Alexander De Croo

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium