De Standaard

Russen vinden hun (voetbal)trots terug

- VOETBAL Wereldbeke­r STEVEN DE FOER

Wat een opluchting. Heel weinig Russen zouden zo’n overtuigen­de zege hebben durven te voorspelle­n tegen het weliswaar ontstellen­d zwakke SaudiArabi­ë. Maar wat deed de merkwaardi­ge 50 – met fraaie doelpunten – de verkilde Russische harten opeens opgloeien.

MOSKOU I Het was nie t eens blijdschap op de gezichten van de fans in he t L oezjnikist­adion, he t was een ontlading van terug gevonden trots. Bitse smoeltjes, bi j stoere mannen maar ook bij vrouwen – zoals eentje die na he t prachtige vierde doelpunt recht veerde van haar stoel en me t een boze vinger naar haar gezellen wees. Ze zei duidelijk iets als ‘ zie je nu wel, me t jullie pessimisme’.

50 is ci jfermatig een afstraf fing zonder voorgaande op een openingswe­dstrijd van een WK . Toch was er van euforie geen sprake, alleen van opluchting en een wrang soort genieten. De Russen zijn zó cynisch geworden na jaren van uiterst povere prestaties en resultaten, dat één weliswaar zware zege op een vooral achteraan ronduit ondermaats­e tegenstan der geen Rus in fonteinen zal doen springen. Maar een volslagen afgang is vermeden, de kansen op de tweede ronde zijn aanzienlij­k gestegen: niemand rek ent op lauwerkran­sen straks, maar de angst voor een vernederin­g die als een ochtendnev­el over dit land hing , is meteen opgetrokke­n.

Het wás ook nie t altijd sprankelen­d. De Saudi’s waren ronduit slecht – nog slechter dan ver wacht: hoe heeft dit team in ’s hemelsnaam slechts met 21 kunnen verliezen van Italië en Duitsland? De ene dag is de andere niet, maar als deze slome dikk erds straks niet Smolov moe ten af houden, maar wel Salah of Suarez en Cavani, dan zou het wel eens nog erger kunnen aflopen voor de Groene Valken.

Belangrijk­e slagroom

En van de Russen werd je lange tijd ook nie t warm – zelfs de 78.000 toeschouwe­rs niet, die met handgeklap en een nadrukk elijk Rossia lieten voelen dat het echt wel iets meer mocht zijn. Want eigenlijk was er behalve de vaardige Alexander G olovin geen enk ele uitblinker: zijn ploegmaats blonken vooral uit in fysiek e paraatheid en tactische gediscipli­neerdheid. Een 20 tegen een povere tegenstand­er en daarna het publiek in slaap doen vallen me t wandelvoet­bal, dat zou slechts een zuinig ‘opdracht volbracht’ geweest zijn. Maar dan maakte de bonkige in valler Dzyuba er een derde, en hadden Denys Cheryshev – geweldige boogbal met buitenkant links – en uitblink er G olovin op vri je trap nog t wee schitteren­de doelpunten als toegift in de blessure tijd.

Het was maar slagroom op de taart, maar in de geesten maakte die een groot verschil. F orfaitcijf­ers in de openingswe­dstrijd, wie klaagt er dan nog? I n ieder ge val Vladimir Poetin niet, die de Saudische kroonprins M ohammed bin Salman een troostende omhelzing gaf en heel cool verborg dat hij innerlijk zi jn vroli jkste k ozakkendan­s huppelde. Poetin zal wellicht zelfs vergeten zijn dat enfant terrible Robbie Williams – een Brit in de openingsce­remonie, in het jaar van de Skripalrel, wie verzint he t ook? – ti jdens zi jn optreden een vinger had opgestoken naar de camera. En dat van de vijftien hoge gasten er acht uit voormalige Sovjetrepu­blieken k wamen. H ij mocht dan wel mooi speechen over gastvrijhe­id en sport die alle verschille­n wegvlakt: diplomatie­k had de R ussische president zich van deze openingswe­dstrijd ongetwijfe­ld meer voorgestel­d.

Cheryshev en Golovin

Het WK van Denys Cheryshev – na dik twintig minuten ingevallen voor de gekwetste Alan Dzagoev – kan na zijn twee knappe doelpunten al niet meer stuk, en de marktwaard­e van de 22 jarige G olovin (nu nog bij CSKA, straks wellicht bij Arsenal of Juventus) is gisteravon­d verdubbeld. M aar er moe ten wel meer Russen met een zalig gevoel zijn gaan slapen.

Het is een cliché hen een trots volk te noemen, maar je proefde gisteren voor de wedstrijd die gêne: het centrum van Moskou werd ingenomen door bontgekleu­rde toeristen die van heel ver kwamen (lees de column op blz. 30) en de Russen stonden erbij en keken ernaar. Ze durfden nauwelijks hun driekleur op hun wangen te schilderen. Het was die frustratie, he t vooruitzic­ht er in eigen land bij te lopen als zielige figuranten, die nu misschien wel zal omslaan. Gis teravond was het ‘ ze zijn zo slecht’ in ieder geval even omgeslagen in ‘ we waren ge weldig’.

Neem het ze eens kwalijk dat de wodka dan een avond nog wat rijkelijke­r vloeit dan anders. Zelfs al is het zoals bi j een topdag op de aandelenbe­urs: winsten van vandaag zijn geen garantie voor goede resultaten in de toek omst. Egypte mét Mohammed Salah en Uruguay zijn van een ander kaliber, maar de R ussische spelers hebben uiteraard ook vleugels gekregen. Dinsdag spelen de losers die zich ontpopten tot heldenvoor­ééndag, in SintP etersburg de cruciale wedstrijd tegen Egypte. Zorgt doelpunten­machine Salah er dan voor dat de mannen van coach Stanisla v T sjertsjeso­v onzacht weer op aarde landen? Of gaan ze door op hun elan?

 ?? © Abedin Taherkenar­eh/epaefe ?? Ook de 21ste wereldbeke­r in de geschieden­is begon met een kleurrijke openingsce­remonie.
© Abedin Taherkenar­eh/epaefe Ook de 21ste wereldbeke­r in de geschieden­is begon met een kleurrijke openingsce­remonie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium