De Standaard

Daar is het spook van de portretrec­hten opnieuw

De Rode Duivels hebben nog geen bal getrapt op dit WK, maar toch is er weer een schisma tussen spelers en KBVB. Met enkele internatio­nals is er nog steeds geen akkoord over de portretrec­hten, terwijl de voetbalbon­d het tegendeel beweerde.

- KOEN VAN UYTVANGE GERT GYSEN MOSKOU I

Wat is het pr obleem deze keer?

Met minstens twee spelers heeft de Belgische Voetbalbon­d geen deal over het gebruik van hun portretrec­hten. Het gaat zeker om Dries M ertens en Toby Alderweire­ld. Over nog twee andere sleutelspe­lers wordt eveneens geclaimd dat er nog geen onderteken­d akkoord is, al zi jn nie t alle betrokkene­n daar eenduidig over.

Wat zijn portretrec­hten?

Dat is he t recht om hun gezicht te gebruiken voor commerciël­e acties, van blikjes, glazen, Tshirts tot reclamefil­mpjes en affiches. In he t ge val van Dries M ertens blijken die rechten in het bezit te zijn van Napoli. Om Mertens uit te spelen in de publicitei­tscampagne­s van de officiële sponsors van de Rode Duivels, moet er dus gepraat worden met zijn club. Met Napoli be staat vandaag echter geen akkoord, net zomin als er een onder tekende deal is me t Alderweire­ld. I s he t toe val dat sommige internatio­nals daardoor minder vaak opduiken in de campagnes?

Wat zegt de voetbalbon­d?

Het eigenaardi­ge is dat eerste onder voorzitter M ehdi Ba yat gisteren ti jdens een persconfer­entie – die nie t eens over die portretrec­hten ging – spontaan het onderwerp aansneed. Om vervolgens zelfs te claimen dat ‘alles me t iedereen in orde was’. Toen dat foute informatie bleek te zijn en uitlekte dat er me t Mertens nog geen deal was, werd dat zonder schroom toegegeven. De KBVB wil nie t voor de ‘amateurist­ische bond’ van jaren geleden worden versleten, maar nu blijkt dat Mertens niet de enige is met wie nog geen onderteken­de overeenkom­st bestaat.

Kan dit de ploeg beïn vloeden?

Blijkbaar werd Mertens toegebeten dat hij maar van de teamfoto moest bjlvien, als hij dan toch nie t wilde tek enen. Zo hard werd het uiteindeli­jk niet gespeeld en volgens de bondscoach heef t he t zelfs geen effect. ‘Dit zou geen afleiding mogen zijn’, zegt Martinez. ‘Het is al twee jaar aan de gang. Er zi jn goede gesprekk en ge voerd. Alleen zitten bepaalde spelers in een moeilijk parket. Niet door de nationale ploeg , maar door hun persoonli jke situatie op clubniveau. Dit is een nieuw matrassen verhaal, iets wat niet veel betekenis heeft. Spelers zi jn gefoc ust op de wereldbek er. Op een ander toernooi zou het misschien kunnen afleiden, maar hier? Neen, geloof me vrij, de jongens snakken ernaar om op het veld voor elkaar te vechten. ’

Van wanneer dateert deze heibel?

De miserie begon in de nasleep van de vorige wereldbeke­r in Brazilië, een toernooi waar de KBVB de financiële blunders opstapelde. N a onderhande­lingen me t Vincent Kompany werd een stille vennootsch­ap gecreëerd, die door de bond werd beheerd. Achteraf bleek dat spelers hun geld van die por tretrechte­n nie t kregen. De zaak smeulde zelfs na tot aan htevorige EK. Tijdens dat toernooi bleken vier spelers nog steeds nie t vergoed. V orig jaar werd beslist de stille vennootsch­ap te schrappen en nieuwe akk oorden te smeden.

Worden de Rode Duivels rijk van die portretrec­hten?

Neen, helemaal niet. De te verdelen pot is zo klein, dat he t niet eens om tienduizen­den euro’s gaat. Dat er lange tijd geen akkoord kan worden ge vonden, is een princiepsk­westie. Enerzi jds wordt de voetbalbon­d door sommige spelers aangewreve­n dat ze de por tretrechte­n on voldoende e xploiteren. Ook de e xclusivite­it die bepaalde sponsors eisen, is hen een doorn in he t oog . Tegelijker­tijd kan nie t iedereen zich vinden in het juridische luik dat de KBVB voorstelde. P as eind maar t werd een akkoord bereikt met het merendeel van de spelers nadat drie ver tegenwoord­igers van enkele belangrijk­e spelers aan tafel met Mehdi Bayat waren gegaan.

Kan dit de v oetbalbond geld kosten?

‘Ja’, zeg t advocaat J eff K eustermans, specialist in mediarecht. Als‘ de beheerder van de por tretrechte­n vindt dat er onrechtmat­ig gebruik is gemaakt van iemands gelaat, dan kan die naar de rechter stappen. Kim C lijsters heef t dat ooit gedaan na verspreidi­ng van Tshirts zonder haar toestemmin­g . De schade vergoeding staat dan gelijk met wat anders had moeten worden betaald om gebruik te mogen maken van die por tretrechte­n.’ Bi j de KBVB maken ze zich daar niet druk om. De kans dat he t tot een rechtszaak k omt, wordt eerder klein geacht.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium