De Standaard

Fiscus kan alleen verdienen aan Youri Tielemans

- DRIES DE SMET

Belgische Als de Rode Duivels het WK winnen, dan kan de fiscus alleen de winstpremi­e van Youri Tielemans belasten. De Belgische staat heeft immers geen dubbelbela­stingverdr­ag met Monaco, waar hij woont en werkt.

BRUSSEL I Elke Rode Duivel kan – als ze wereldkamp­ioen worden – een premie van 445.000 euro bi jeenspelen, meldde T uerlinckx Fiscale Advocaten woensdag. ‘ En wat kri jgt de Belgische fiscus? Nie ts!’, aldus he t advocatenb­ureau.

België heef t immers een dubbelbela­stingverdr­ag met Rusland, waardoor de premies in R usland belast worden. Goed nieuws voor de Rode Duivels, want in Rusland bedraagt de belasting volgens Tuerlinckx maar 30 procent, tegenover minstens 50 procent in ons land. Of Rusland die belasting ook echt int, is onduidelij­k. Organisere­nde landen kunnen belastingv­rijstellin­gen toek ennen om de kansen van hun kandidatuu­r te verhogen. Dat deden België en Nederland ook bi j de kandidatuu­r voor de organisati­e van het WK in 2018 en 2022.

Dendoncker

Mogelijk wordt Tielemans twee keer belast, want ook Rusland heeft het recht om belastinge­n te innen

Maar dat de Belgische fisc us niets krijgt, is nie t helemaal correct, leert navraag bij de F od Financiën. Er is immers één Rode Duivel waar de fisc us zi jn kans schoon ziet om wel een deel van de koek te innen. Dat is Youri Tielemans, die bij AS Monaco speelt en er ook woont. België heeft immers geen dubbelbela­stingverdr­ag gesloten me t M onaco. Dat geeft de fisc us de kans om bedrijfsvo­orheffing in te houden, ook al woont Tielemans nie t in België. Dat be tekent dat Tielemans mogeli jk t wee k eer belast wordt, want ook R usland heef t het recht om belastinge­n te innen.

Voor de Belgen die in ons land wonen, klopt het wel dat het dub belbelasti­ngverdrag verhinder t dat de Belgische schatkist ge vuld wordt door winstpremi­es in R usland. ‘De winstpremi­e wordt belast in R usland, en is vri jgesteld van personenbe­lasting ’, aldus de Fod Financiën. Ook als R usland die belasting nie t int, bli jft he t dubbelbela­stingverdr­ag gelden. Voor zover we kunnen nagaan, slaat dit ge val alleen op L eander Dendoncker, de enige Rode Duivel die in België woont en werkt.

Alle andere Rode Duivels spelen in landen waar België ook een dubbelbela­stingverdr­ag mee afgesloten heef t (Duitsland, C hina, Spanje, F rankrijk, Italië en he t Verenigd Koninkrijk). Doordat de activiteit nie t in België plaatsvind­t, heeft België geen mogelijkhe­den meer om belasting te innen op de winstpremi­e. H et zi jn de landen waar de Rode Duivels wonen die met Rusland moeten uitmaken wie er welk e belastinge­n int. Gezien al deze landen ook een dubbelbela­stingverdr­ag hebben met Rusland, is he t ook R usland dat de belastinge­n mag innen.

 ?? © blg ?? Youri Tielemans.
© blg Youri Tielemans.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium