De Standaard

Persona non grata in Rusland

De Duitse journalist die bekendmaak­te dat de Russische overheid betrokken was bij de systematis­che doping van haar topatleten, heeft de raad gekregen om thuis te blijven. De Duitse inlichting­endiensten kunnen niet garanderen dat hij geen gevaar loopt.

- CORRY HANCKÉ

Hajo Seppelt, een van de gezaghebbe­nde Duitse sportjourn­alisten, reist niet naar Rusland af. De Duitse veiligheid­sdiensten hebben hem ge waarschuwd dat he t er nie t honderd procent veilig zou zi jn voor hem.

Seppelt is voor fanatiek e Russen dé grote vi jand. Hij maakte als journalist verschille­nde documentai­res waarin Russen vertelden dat atleten doping namen met medeweten of op vraag van de overheid.

Urinestale­n

Als gevolg van die onthulling­en konden veel Russische topatleten een kruis maken over hun internatio­nale loopbaan. In 2016 mochten ze nie t deelnemen aan de Olympische Spelen in Rio en de Winterspel­en in Pyeongchan­g waren de voorbije winter ook verboden terrein voor hen. De hoogspring­ster Jelena Isinbajeva was een van de atle ten die van internatio­nale wedstrijde­n geweerd werden.

Grigori Rodtsjenko­v was het brein achter he t dopingscha­ndaal. Hij vertelde later dat de medewerker­s van zijn laboratori­um de urinestale­n van de atle ten die doping hadden genomen, uitgoten en ver vingen door schone urine. Hij beweerde dat hij werkte in opdracht van het Kremlin, in overleg met minister van Spor t Vitali Moetko.

Rodtsjenko­v werd in 2014 in een doc umentaire van Seppelt aan de schandpaal genageld. Een jaar later schorste he t internatio­naal antidoping­agentschap Wada het Russische laboratori­um.

In februari 2016 stierven, onverwacht en kort na elkaar, twee medewerker­s van Rodtsjenko­v. Kort daarna besliste hij om he t doping verhaal publiekeli­jk te ver tellen. Hij vluchtte naar de Verenigde Staten, waar hi j op de beschermin­g van de FBI kon rekenen.

Not amused

Seppelt heeft wel een en ander kapotgemaa­kt in R usland. Dat de R ussische overheid not amused was, bleek in mei toen Seppelt geen Russisch visum kreeg om het wereldkamp­ioenschap voetbal te coveren. H ij was persona non grata ge worden. Uiteindeli­jk gingen de Russen toch overstag , na zware druk van de Duitse bondskanse­lier Angela Merkel en de wereldvoe tbalbond Fifa.

Toch heeft hij uiteindeli­jk, in overleg me t de Duitse minister van Buitenland­se Zaken, beslist dat he t veiliger was om thuis te blijven. Binnenkort begint in Rusland een officieel onderzoek naar de dopingaf faire, dat wil zeg gen naar de rol die de ge vluchte Rodtsjenko­v heeft gespeeld. De Duitse veiligheid­sdiensten sluiten niet uit dat Seppelt in de problemen zou kunnen komen als hij zou weigeren om mee te werk en aan dat onderzoek. Z e vrezen ook dat sommige R ussen zeer agressief zouden worden als ze we ten wie hij is.

Voor Seppelt is de zaak een typisch voorbeeld van het gevaar dat Russische journalist­en in hun land lopen.

 ?? © afp ?? Hajo Seppelt.
© afp Hajo Seppelt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium