De Standaard

Criminolog­isch nattevinge­rwerk

-

Wat we ten we echt over de doeltreffe­ndheid van het penitentia­ir verlof? Die vraag is nog niet gesteld. Effectivit­eit meten hangt samen met de doelstelli­ngen van het verlof. Recidiveci­jfers geven één indicatie. Uit buitenland­s onderzoek bli jkt dat er ti jdens verlof weinig gerecidive­erd wordt en dat er een recidivere­ducerend effect is. Die bevindinge­n slaan niet terug op de Belgische situatie en zijn met een korrel zout te nemen.

Minister van J ustitie Koen Geens (CD&V) stelde in de Kamer dat in 2017 ongeveer 3 procent van de gedetineer­den op penitentia­ir verlof nieuwe feiten pleegt en dat 13 procent tijdens penitentia­ir verlof een mislukking kent (waaronder een laattijdig­e terugkeer). Maar dat zijn beschrijve­nde cijfers die weinig informatie bevatten. Ze leren ons al helemaal niet of er een effect is op recidive na de gevangenis­straf. Dat is in België niet geweten. W e we ten e venmin of er een effect is van de voor waardelijk­e in vrijheidst­elling op recidive, noch of uitgaansve­rgunningen en penitentia­ir verlof bi jdragen tot een be tere reintegrat­ie. We weten zelfs nie t of een geleidelij­ke terugkeer beter is dan abrupt strafeinde. W e tasten in he t duister, tot een volgend incident weer dezelfde vragen opwerpt (zoals deze week, toen een geradicali­seerde gedetineer­de ti jdens beperkte de tentie kon vluchten (DS Online 14 juni) .

Als onderzoeke­rs willen we niet in de plaats treden van de beleidsmak­ers. We stellen wel vast dat in een samenlevin­g die wetenschap hoog in het vaandel draagt, de wetenschap­pelijke reflex vaak ontbreekt bi j vraagstukk­en over straf en strafuitvo­ering. Hervorming­en in de strafrecht­sbedeling gebeuren bijna zonder uitzonderi­ng op basis van een idee, een aan voelen of zelfs een buitenland­s voorbeeld dat uit de conte xt ge trokken wordt – neem de Noorse gevangenis­sen: de recidive is daar niet aantoonbaa­r lager dan elders, maar velen willen dat wel geloven.

Medisch onderzoek toont al decennia aan dat wetenschap kan leiden tot verbeterin­gen op tal van face tten in onze gezondheid. Buitenland­s criminolog­isch onderzoek wi jst uit dat meer we tenschappe­lijke onderbouw kan leiden tot meer vrijheid en veiligheid. Maar om veiligheid, bestraffin­g en strafuitvo­ering te optimalise­ren, is het nodig dat de we tenschappe­lijke onderbouw solide is, dat beleidskeu­zes (minstens mee) gebaseerd zijn op wetenschap­pelijke bevindinge­n en dat beleidsopt­ies ook wetenschap­pelijk geëvalueer­d worden.

De vraag is of we met alle informatie die we hebben, wel een gedegen diagnose over he t penitentia­ir verlof kunnen mak en. Dat werpt me teen een bepaald licht op de vele voorstelle­n die nu de ronde doen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium