De Standaard

Overleven in een stad vol dode hoeken

Na het zoveelste dodelijke ongeval met een vrachtwage­n is de maat vol voor WOUTER FLORIZOONE en BART VANNIEUWEN­HUYSE. Steden moeten hun distributi­e anders organisere­n.

- WOUTER FLORIZOONE & BART VANNIEUWEN­HUYSE Wie? Duurzaamhe­ids en mobiliteit­sexpert en verkeersou­der; TRIVIZOR – logistieke innovator. Wat? Steden moeten kruispunte­n veiliger maken en inzetten op nieuwe distributi­evormen.

Een vrachtwage­n van 40 ton ri jdt door de binnenstad voor een levering. Laverend tussen de fie tsers, voe tgangers en schoolgaan­de jeugd. Dat is dagelijkse kost in veel Vlaamse steden. Waarom mag zo’n gevaartete nog door de binnenstad rjiden? Maandag kwam een fietser van 28 om bij een ongeval met een opleg ger in L euven (DS 13 juni) . Alweer een verkeersdo­de te veel, alweer een ongeval dat we hadden kunnen voorkomen.

Om dat soor t onge vallen te vermi jden, moeten we onze stedeli jke be voorrading beter organisere­n en systeemfou­ten aanpakken. Een bekende systeemfou­t is dat bij afslaand autoverk eer en doorgaand fie tsen voetganger­sverkeer iedereen gelijktijd­ig groen licht kri jgt. We moeten inzetten op een transpor tsysteem dat menseli jke én systeemfou­ten vermijdt.

Gent doet dat al. Bij de aanleg van wegen en de herinricht­ing van kruispunte­n, maar ook bi j de distributi­e van goederen. Via Gent Levert, het platform voor duurzame stadsdistr­ibutie, is er een alternatie­f voor lange en zware vrachtwage­ns in de binnenstad. Het basisprinc­ipe van dat platform is simpel. Goederen worden zo veel mogelijk verzameld aan de stadsrand, zodat vrachtwage­ns de binnenstad niet meer in moeten. Vanuit een distributi­ecentrum ver trekken de goederen vervolgens gebundeld via kleine (elektrisch­e) wagens en cargobikes naar hun eindbestem­ming, de zogenaamde last mile.

Met kleine bestelwage­ns, een lage cabine en een groter gezichtsve­ld loop je veel minder risico op onge vallen. Bovendien worden ze bestuurd door inwoners van de stad, die er zelf ook dageli jks voetganger, fietser of automobili­st zi jn. Ze kennen de stad be ter dan een chauf feur die onder tijdsdruk zo snel mogelijk de levering komt dumpen.

Gezamenlij­ke webshop

Die nieuwe distributi­e vormen bieden ook economisch­e kansen. H orst aan de Maas in N ederland integreer t het nieuwe (online) winkelen in de bestaande wink elkern. Bestellen kan via de gezamenli jke lokale webshop . Een lokale transpor teur haalt de bestelling­en gebundeld op in milieuvrie­ndelijke wagens. Efficiënt, duurzaam en leef baar.

Via een sterk e branding en een spaarprogr­amma creëerde de stad een nieuwe beleving in de wink elkern. Die positie ve vibe heeft ertoe geleid dat er extra activiteit­en plaatsvind­en in de stad. T egelijkert­ijd blijven de leefbaarhe­id, mobiliteit en veiligheid ge vrijwaard. Dat voorbeeld zou in Vlaanderen navolging moeten krijgen.

Als we onze distributi­e anders organisere­n, dan zijn er alleen maar winnaars. De stedelijke distributi­eplatforme­n aan de rand van de stad kunnen ook als opslag en afhaalpunt­en dienen. M aar er kan alleen maar voldoende schaal gecreëerd worden door de krachten te bundelen. Die bevoorradi­ngs of distributi­eplatforme­n moe ten dus openstaan voor alle logistieke partijen. Sommige goederen komen zo zelfs de binnenstad nie t meer in. De wink elier verkoopt goederen door vooral in te zetten op beleving, de shopper pikt ze na zi jn dag je shoppen op aan het platform waar hij ook zijn wagen gepark eerd heef t, op een aanpalende randparkin­g.

Het transport in de binnenstad gebeurt dan met een ‘publiek’ en ‘collectief ’ goederentr­ansport waarbij door bundeling de zogenaamde dropdensit­eit verhoogd kan worden, wat ef ficiënter is en dus minder voertuigki­lometers tot ge volg heef t. Door transport zo te organisere­n en te bundelen, kunnen we de mobiliteit, leef baarheid en veiligheid in de binnenstad tegeli jk aanpakken.

Voor heel Vlaanderen

Laten we dit model zo snel mogelijk uitbreiden naar alle V laamse steden. En he t liefst gecoördine­erd op Vlaams niveau, zodat buitenland­se chauf feurs duideli jk weten tot waar ze aan de stadsrand hun goederen kunnen overladen op zachtere distributi­evormen. G edaan me t grote vrachtwage­ns die in de stadskern en langs scholen moeten rijden. Veel steden, ook in Vlaanderen, organisere­n (proef )projecten rond stedelijke bevoorradi­ng of distributi­e. Nu moeten ze een versnellin­g hoger schakelen.

Wij zi jn op een kantelpunt aanbeland. Steeds meer mensen zi jn er van overtuigd dat er iets moet gebeuren. We zullen samen de handen uit de mouwen moe ten steken. Of moe ten we wachten op een volgend slachtoffe­r?

Met kleine bestelwage­ns, een lage cabine en een groter gezichtsve­ld loop je veel minder risico op ongevallen

 ?? © Jimmy Kets ?? Cargobikes kunnen goederen aan de stadsrand ophalen en naar hun bestemming brengen.
© Jimmy Kets Cargobikes kunnen goederen aan de stadsrand ophalen en naar hun bestemming brengen.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium