De Standaard

Humaan Europa is geen utopie

-

Italië en M alta weigerden maandag om een reddingssc­hip van een ngo toe te laten tot hun ha vens (DS 12 juni). Een hachelijke situatie voor de 629 mensen aan boord, maar tegelijker­tijd ook een belangri jk signaal van Italië. Dat land fungeert al jaren als belangrijk­e toegangspo­ort tot Europa en draag t een zware last waar veel lidstaten blind voor zi jn. Door de havens te sluiten schudden de Italianen Europa wakker.

De Europese staats en regeringsl­eiders nemen immers alleen beslissing­en wanneer ze met de rug tegen de muur staan. Dat was zo tijdens de financiële crisis, maar ook in 20 16 toen de EU de beruchte Turkijedea­l sloot. Net zoals toen bereiken we nu opnieuw een kantelpunt. Er is hoop dat de top eind deze maand een doorbraak zal ople veren. De lidstaten moeten de k omende maanden tot overeenste­mming k omen over vier zaken.

We moeten de buitengren­zen afdwingen. Er is de afgelopen jaren al veel geïnvestee­rd in de werking en middelen voor Frontex. De Commissie wil he t budge t nu zelfs verdrie voudigen tot 35 miljard euro. Dat is ook nodig. Een Europa zonder binnengren­zen kan alleen bestaan wanneer de buitengren­zen zek er zi jn. Daar zijn alle lidstaten en alle partijen het inmiddels over eens.

Voorts moeten we een duidelijk onderschei­d maken tussen mensen die op de vlucht zijn voor oorlog of die worden vervolgd vanwege hun afkomst, over tuiging of geaardheid enerzijds, en economisch­e migran ten op zoek naar een beter leven anderzijds. Voor die eerste groep hebben we behalve meer menswaardi­ge opvangplaa­tsen in de conflic tregio, ook nood aan Europese migratiece­ntra in veilige derde landen onder VNvlag.

In die centra kunnen vluchtelin­gen een procedure doorlopen voor het gastland die een marginale toetsing van het EVRM en de Conventie van Genève kan doorstaan. Wanneer ze na toetsing in aanmerking komen voor beschermin­g, kunnen ze die in die veilige landen krijgen. Daar kunnen ze in dat geval ook een aanvraag voor hervestigi­ng doen naar de EU . Ik denk bijvoorbee­ld aan kwetsbare vluchtelin­gen.

Wanneer hun aan vraag tot her vestiging wordt aanvaard, kunnen ze via legale en veilige weg naar Europa komen. Wie via illegale weg alsnog Europa probeert te bereiken, zal veilig worden terug gestuurd naar een migratiece­ntrum in een derde land. Dat moet een ontradend ef fect hebben voor de le vensgevaar­lijke oversteek en mensensmok­kel.

We hebben ook nood aan een Europees spreidings­plan om deze hervestigd­e vluchtelin­gen naar draagkrach­t te verdelen over alle lidstaten. Deelname aan een fair en draaglijk spreidings­plan kan gekoppeld worden aan de toegang tot Europese subsidies. Zo zullen OostEurope­se lidstaten zoals Hongarije hun asociaal gedrag voelen in de por tefeuille.

Er zullen ste vige onderhande­lingen nodig zi jn met de veilige derde landen. Nie t alleen geld, maar bi j voorbeeld ook meer voordelige handelsrel­aties kunnen hen over tuigen. Het systeem met centra in derde landen is harde realpoliti­k. Dat geldt ook voor de T urkijedeal. Die verdient geen schoonheid­sprijs, maar ze werkt wel. Wie zulke oplossinge­n bij voorbaat uitsluit, ze t de fac to de grenzen open. Enkele

Daarnaast moe ten economisch­e migranten ook duideli jkheid en perspectie­f krijgen. Nog voor hun vertrek. Ik pleit voor een werkend Europees blue cardsystee­m naar Canadees en Amerikaans voorbeeld. Economisch­e migratie is eigen aan de mensheid en van alle ti jden, maar moe t worden gecontrole­erd. Het kan de lid

 ?? © afp ?? vluchtelin­gen verlaten het reddingssc­hip Aquarius.
© afp vluchtelin­gen verlaten het reddingssc­hip Aquarius.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium