De Standaard

Een brave opgestoken middelving­er

- DESALNIETT­EMIN CATHÉRINE DE K OCK

Doet hij het of doe t hij het niet? Robbie Williams deed he t niet: de Britse popster heef t ‘Party like a Russian’, zijn hit uit 20 16, niet gezongen op de openingsce­remonie van he t WK voetbal in R usland. In dat nummer, waarin hij lacht met de Russische rijken, zingt hij onder meer over een leider die ‘ geld haalt uit een natie’ en me t het kleingeld een ruimtestat­ion wil bouwen. Je hoeft niet veel fantasie hebben om er Vladimir Poetin te zien, al heef t Williams altijd formeel ontkend dat hij Pootie Poot voor ogen had. Hij wou de song zo graag op de openingsce­remonie in Moskou zingen, zo ver telde hij aan Reuters vooraf . ‘ Maar er werd mi j gevraagd om “Party like a Russian” niet te brengen.’

Williams, die volgens The Telegraph vele honderddui­zenden ponden kreeg voor zi jn optreden, hield zich gisteren ne tjes aan de afspraak me t de Russen en bracht een medle y van zi jn grootste hits – minus zi jn grootste Russische hit. Hij had een voe tbalkapsel waar Radja N ainggolan jaloers op zou zi jn (als die gisteren al zin had om te kijken natuurlijk) en droeg een pak me t de print van een luipaard die zelfs P oetin nog nooit geschoten kan hebben. Er waren vuur vogels, een Russische operazange­res me t te veel diamanten en een paf ferige Braziliaan­se voormalige topvoetbal­ler. Kortom, het werd een openingsfe­estje op z’n Poetins: theatraal, decadent en gecensuree­rd.

Het leek erop dat de man die ooit he t enfant terrible van de Britse boybands was, zi jn wilde haren kwijt was geraakt – gri js voetbalkap­sel of niet. Maar dan plots ti jdens ‘Rock dj’: een middelving­er naar de camera, richting miljoenen ki jkers. Het was gissen aan wie de popster zi jn ‘fuck you’ gericht had: de media, he t regime van Poetin of elk e Brit die vond dat hi j zijn ziel verkocht door op te treden in M oskou?

Williams koos al bij al voor de gemakk elijkheids­oplossing. De enige echte middelving­er op deze Russisch party was een song ge weest.

Het leek er even op dat Robbie Williams zijn wilde haren was kwijtgeraa­kt

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium