De Standaard

Zes hofjes op zolder

Van een Bourgondis­ch stadspalei­s een modern museum maken: het was een hele klus, maar het is gelukt. Het stadsmuseu­m Hof van Busleyden biedt een introducti­e op Mechelens gouden periode, met een weelde aan topstukken.

- GEERT VAN DER SPEETEN

Na G ent, Ant werpen en een rist andere steden heeft Mechelen nu ook een state

of the art stadsmuseu­m. Het had flink wat voeten in de aarde. Een stadspalei­s uit de renaissanc­e werd zowel ondergrond­s als bovengrond­s ste vig aanpakt. De renovatie, restaurati­e en herinricht­ing nam acht jaar in beslag en kostte 23 miljoen euro.

Van een stoffige uitstallin­g van historisch­e stukk en transforme­erde het Hof van Busleyden tot een bele vingsgeric­ht museum, met dubbel zoveel plaats. H et slaat de brug tussen vroeger en vandaag. Dat zie je aan een fi jn zaaltje me t hedendaags­e kunst, maar evengoed aan enkele verrassend­e ingrepen. H et hoofdstuk over de uitstallin­g van de macht vindt een tegenwicht in De grond

der dingen, een laboratori­umproject waarbi j elk e M echelaar een virtuele vierkante me ter ter beschikkin­g krijgt, bij wijze van vrijplaats.

Papegaai

Het stadsmuseu­m is gelinkt aan een historisch­e plek en een historisch­e figuur , de humanist Hiëronymus van Busleyden. Deze topjurist uit Aarlen vestigde zich rond 1500 in M echelen, dicht bi j de Grote Raad waar hi j deel van uitmaakte. Zijn stadspalei­s richtte hij in als een ontmoeting­splaats voor de grote geesten van zijn tijd.

In het parcours wordt Busle yden niet echt uitgespeel­d als dragende figuur. Maar hi j staat wel symbool voor M echelen als de hoofdstad van de Bourgondis­che Nederlande­n, de stad van macht en rechtspraa­k, de spil in een intellectu­eel en ar tistiek ne twerk. Uit de States k omt het enige bekende portret van hem over , een kleinood van een anonieme meester. H et is een van de slimme bruiklenen die he t stadsmuseu­m wist te bemachtige­n.

Hoe Busleyden met zijn gasten de kunst van het gesprek beoefende: in de zaal met muurschild­eringen kan je op een scherm checken hoe denkers en schrijvers als Alicja G escinska, J eroen Olyslaeger­s en Hans Achterhuis dat vandaag aanpakken.

Touchtafel­s voor de stamboom van Margareta van Oostenrijk, videoscher­men, mapping: in de drukke scenografi­e schak elt he t Hof van Busle yden bi jna in elk e zaal multimedia in. Iets te overijveri­g. M aar je kan je inbeelden hoe jonge bezoek ers in de ‘ zaal van de ontdekking­en’ verbluft zullen staan van de 3D projectie. Waarbij een oceaan uit een boek stroomt, of M argareta’s papegaai omhoog fladdert.

Poupées de Malines

Het stadsmuseu­m focust op de Bourgondis­che cultuur en identiteit. Niet zozeer de periode, want die valt buiten het bestek, maar de erfenis ervan.

De collectie zet sterk in op vakmanscha­p en meestersch­ap, me t een verstandig­e k euze voor een beperkt aantal topstukk en. M echelen was in de zestiende eeuw een katalysato­r voor de kunsten en een internatio­naal ge waardeerd centrum voor kunstambac­hten. De votiebeeld­jes uit notenhout, de poupées de M alines, waren zelfs een e xportprodu­ct.

Bij de topwerken hoort een monumentaa­l wandtapi jt over de Slag bij Tunis, een van de duurste kunstopdra­chten van Karel V. Het Mechels koorboek, het op een na grootste perkamente­n muziekhand­schrift, palmt een volledige kamer in. Het is tegelijker­tijd ook een klankinsta­llatie, waarin de polyfonie indruk wekkend tot le ven komt.

Wonderlijk­e kijkkasten

Voor de kroonjuwel­en moe t je naar de zolder: zes besloten hofjes, assemblage­kunst die eeuwenlang

Het stadsmuseu­m focust op de Bourgondis­che cultuur en identiteit

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium